Sportem ku zdraví! Běžkaři na jižní Moravě mají nejlepší sezonu za poslední roky

28. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Letošní běžkařská sezona je na jižní Moravě nejlepší za poslední roky a zájemci mohou vyjet do upravovaných stop na severu Blanenska na Drahanské vrchovině. Podle recepční Ivy Douškové z Kořenec Golf&Ski Resortu leží na cestách i polích nejméně 30 centimetrů sněhu a v pondělí napadlo nejméně dalších deset. Zatímco v minulých zimách zde sněhu příliš nebylo, letos je ho tolik, že zájem běžkařů je o víkendech obrovský. Lyžuje se od začátku ledna.

Upravované okruhy, je jich osm, mají dohromady zhruba 60 kilometrů a lyžaři najdou vždy dvě skútrem vyjeté stopy. “Dnes ještě sněží, ale zítra (v úterý) již začneme znovu s úpravou. V minulých dnech už jsme také průběžně upravovali,” řekla Doušková.

Na Drahanskou vrchovinu jezdí nejen lidé z blízkého okolí, ale i například z Brna a okolí či z Prostějovska. Tratě leží v nadmořské výšce zhruba od 500 do 700 metrů nad mořem. “Upravujeme okruh po golfovém hřišti, okruh z Benešova přes Pastviska do Okrouhlé a Melkovský. Kolem Suchého a Protivanova je nechává upravovat vlastník lesů,” uvedla.

Sever Blanenska je jedinou oblastí jižní Moravy, kde se stopy upravují. Ne každý rok je však tolik sněhu, aby to bylo možné. Obvykle běžkaři z Brna a okolí míří do okolí Bystřice nad Pernštejnem a Nového Města na Moravě, kde je sněhu více a upravované trasy měří desítky kilometrů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme