Srbská pravoslavná církev se obává, že premiérkou bude lesba

14. května 2017·Zprávy·Redakce

Srbská pravoslavná církev (SPC) se hrozí možnosti, že premiéra Alexandra Vučiče, který v červnu převezme prezidentský úřad, v čele vlády nahradí dosavadní ministryně veřejné správy a místní samosprávy Ana Barnabičová. Důvodem je homosexuální orientace této nezávislé političky, tvrdí bělehradský deník Blic.

Podle tohoto bulvárního listu jsou kandidáty na post premiéra, o nichž Vučić uvažuje, ministr zahraničí Ivica Dačić, bývalý ministr spravedlnosti Nikola Selaković a Barnabičová. Nakolik tento výběr odpovídá skutečnosti, je otázka.

Dačić je předsedou Socialistické strany Srbska (SPS), tedy koaličního partnera Vučičovy Srbské pokrokové strany (SNS). I když už jednou premiérem koaličního kabinetu se SNS byl, před loňskými parlamentními volbami se zdály být jeho vztahy s Vučičem napjaté.

Věrohodnější se zdá být možnost Selakovičovy nominace na předsedu vlády. Členem Srbské pokrokové strany je od roku 2008 a zastává v ní významné pozice.

Pokud jde o Barnabičovou, Blic s odvoláním na “dobře informované zdroje” napsal, že vedoucí představitelé SPC při setkáních s vládními činiteli nevynechají jedinou příležitost, aby k takové volbě vyjádřili výhrady. Vučić na názor patriarchy a dalších hodnostářů SPC obvykle dá, tentokrát ale jejich mínění nebude mít rozhodující význam, napsal deník.

Barnabičová se stala vůbec prvním členem srbské vlády, který se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme