Stavbu zábavního parku v Bydhošti zkomplikoval nález tisíců koster

18. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Radnice v Bydhošti na severozápadě Polska musela zastavit investici do rekonstrukce parku v centru města, protože se ukázalo, že pod zemí se nalézají ostatky možná až 80 tisíců lidí. Na místě v dobách, kdy Bydhošť byla součástí Pruska, pochovávali mrtvé místní evangelíci německé národnosti. "Těla měla být exhumovaná v 50. letech, ale zjevně se tak nestalo," uvedla televize TVN 24.

Radnice počítala s tím, že park přebuduje v místo zábavy, her a sportu, na což se rozhodla poskytnout osm milionů zlotých (asi 48 milionů Kč). Předpokládalo se spolufinancování z fondů Evropské unie.

Místní vodárny zase hodlaly pod parkem postavit velké nádrže. Objednaly si proto dodatečný průzkum, který odhalil, že v zemi stále spočívají nebožtíci, přestože náhrobky už dávno zmizely.

“Mohu opatrně odhadnout, že se tu nachází okolo 80 000 koster. Je to obrovské číslo, ale mrtví tu spočívají v několika vrstvách,”řekl televizi archeolog Robert Grochowski. Na evangelickém hřbitovu se pochovávalo nejspíše již od 18. století.

Radnice pozastavila investici a povolala komisi expertů, aby poradili, jak se dostat z této situace, aby město nepřišlo o unijní peníze. Podle televizní stanice se dá očekávat, že navrhnou zřeknout se některých atrakcí z investičního plánu, které se na bývalý hřbitov nehodí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme