Stovky lidí v Brně i jinde demonstrovaly za nezávislost justice

28. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: twitter.com/ErikMekyna

Několik set lidí se v úterý navzdory silnému dešti sešlo na brněnském Dominikánském náměstí na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice. Tu podle nich ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Obávají se, že má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. Už několikátou demonstraci svolala hnutí Společně pro Brno a Milion chvilek pro demokracii.

Podobné akce se konají v desítkách měst a obcí po celé zemi. Několik set lidí už se sešlo ve Zlíně, v Jihlavě nebo v Karlových Varech. Policie počet brněnských účastníků demonstrace odhadla na 500. “Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti tomu, že vítěz voleb nerespektuje žádná pravidla a zneužívá moc. Místo aby sloužil naší zemi, slouží jen sám sobě,” uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

Podporovatelé protestů tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný “největší zásah do justiční moci od listopadu 1989”.

Požadují, aby vláda podepsala a dodržovala sedm pojistek pro nezávislost justice, kterou formulovala platforma Rekonstrukce státu. Zahrnují posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Ve Zlíně v úterý demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Sešli se před obnoveným Památníkem Tomáše Bati, neodradilo je ani deštivé počasí. Drželi transparenty s hesly “Demisi!” nebo “Bez Babiše bude líp!”

V Karlových Varech se shromáždilo asi 150 lidí. Na lázeňské město šlo o poměrně vysokou účast, protože podobné protesty tu obvykle přilákají jen desítky. “Demisi”, nebo “Nám to vadí” skandovali lidé. Právník Karel Jelínek na adresu ministryně řekl, že je jediný člověk v zemi, který stojí mezi Babišem a soudem.

“Andrej Babiš se povýšil do pozice majitele jediné firmy, kterou chce ovládat, a to je Česká republika. Ale tato země není firmou,” řekl Jelínek. V Karlovarském kraji se lidé na protestních akcích svolali ještě v Chebu, Sokolově, ale i dalších menších městech.

Asi půlhodinové demonstrace na jihlavském Masarykově náměstí se v dešti zúčastnilo odhadem 250 až 300 lidí. Protest začal v 17:30. V Třebíči se v 17:00 na Karlově náměstí pod sochou svatého Cyrila a Metoděje sešla asi stovka protestujících. Vyjádření řečníků na obou místech směřovala především proti Babišovi. Protestovat na obou místech přišli lidé všech věkových skupin, v Třebíči i rodiče s dětmi v kočárku. Jeden z nich zdobil transparent s nápisem “Mě si nekoupíš, strejdo Babiši!” V Jihlavě měli protestující na transparentech napsáno například “Stop škůdcům a hrabišům”, “Babiše do koše” nebo “Zastavme zlo”.

V Brně na Dominikánském náměstí, kde demonstrace začala později než v jiných městech, se lidé začali scházet už po 18:00, začátek byl plánovaný na 18:30. Na pódiu vystoupili i známí hudebníci Tomáš Klus a David Koller i předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který premiéra vyzval ke společné účasti v televizní debatě, aby své kroky obhájil.

Poprvé se v Brně lidé sešli na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti 6. května. Kritizují také, že Benešová uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při interpelacích ve Sněmovně řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme