Středočeský kraj zastavil kauzu Babišova střetu zájmů. Ovládání médií se neprokázalo

30. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V přestupkovém řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO), které se týkalo jeho možného střetu zájmů, nebylo prokázáno spáchání skutku. Řízení bylo proto pravomocně zastaveno, uvedla dnes Helena Frintová z krajského úřadu. Podle opozice výsledek vyvolává otazníky. Předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik ČTK řekl, že měl o případu rozhodovat jiný krajský úřad, v jehož čele není hnutí ANO.

Kraj posuzoval Babišovo odvolání proti rozhodnutí Městského úřadu Černošice, který premiérovi uložil již podruhé pokutu 200.000 Kč. Černošický úřad vedl s premiérem správní řízení kvůli přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding vložil do svěřenského fondu.

Krajští úředníci věc už jednou posuzovali a vrátili ji k novému projednání. Černošický odbor přestupků vydal poslední rozhodnutí počátkem srpna, dospěl znovu k závěru, že premiér přestupek spáchal. Krajský úřad nyní věc zastavil, odvolat se není možné.

“Rozhodnutím Krajského úřadu Středočeského kraje, které nabylo dne 26. 9. 2019 právní moci, bylo řízení o přestupku zastaveno, jelikož spáchání skutku, o němž bylo řízení vedeno, nebylo obviněnému Ing. A. Babišovi prokázáno. Spisový materiál vedený v této věci bude během dnešního dne vrácen Městskému úřadu Černošice,” uvedl krajský úřad.

Středočeskému úřadu vládne ANO

Středočeská opozice už dříve kritizovala skutečnost, že Babišovu kauzu projednává středočeský úřad. Poukazovala na to, že ve středních Čechách vládne jeho hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti odmítla.

Podle Michalika se nyní potvrdilo, že by bylo skutečně lepší, kdyby o věci rozhodoval jiný úřad. S tím souhlasí i zastupitel za ODS Martin Kupka.“V okamžiku, kdy by to rozhodoval jiný krajský úřad, tak by se takové vysvětlení nenabízelo,” řekl.

Podle Michalika se úředník může cítit pod tlakem. “Ten černošický podle mě pod žádným tlakem není, kdežto ten krajský se může pod tlakem cítit, aniž by na něj někdo ten tlak vyvíjel,” míní.

Co vedlo k opačnému závěru

Podle něj se jen potvrdilo, že požadavek na postoupení věci jinému krajskému úřadu byl namístě. “Kdyby to takový krajský úřad zrušil a řekl, že se ten přestupek nestal, tak by to nevyvolávalo žádné otázky,” dodal Michalik. Rozhodnutí je ale podle něj třeba respektovat, protože správní řízení není věcí samosprávy.

Kupka uvedl, že nemá důvod nevěřit pracovníkům městského úřadu, že se věcí zabývali poctivě, a chce se seznámit s argumenty, které krajské úředníky vedly k opačnému závěru. Podobně se vyjádřil i zastupitel za TOP 09 Jan Jakob. Upozornil na to, že opozice se záležitostí mnoho udělat nemůže.

“Můžeme to komentovat, ale pravomoci v zásadě nemáme. Můžeme se dotázat na postup na zastupitelstvu, ale podle toho, jak to tam probíhá, předpokládám, že se stejně nedočkáme zařazení bodu na jednání, natož nějaké odpovědi,” dodal Jakob.

Městský úřad v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije. Podnět mu odeslala organizace Transparency International ČR, která tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme