Střelba v Las Vegas je nejhorší v dějinách USA, zemřelo 58 lidí. Vrah žil v komunitě seniorů

2. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Podle aktualizované policejní bilance policie zahynulo při střelbě na účastníky koncertu country hudby v Las Vegas 58 osob a do nemocnic jich bylo převezeno 515. Podle televize CNN tak jde o nejtragičtější střelbu do davu lidí v dějinách USA.

Místní šerif Joseph Lombardo také zveřejnil totožnost muže, který střílel po účastnících koncertu country hudby z blízkého hotelu. Jde o čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka. Policie už našla i ženu, která se se střelcem v hotelu ubytovala a po které pátrala.

Policie střelce dopadla a zneškodnila ve 32. podlaží hotelu, odkud vycházela střelba na účastníky koncertu country hudby. Střelec podle šerifa vypálil stovky výstřelů z hotelového pokoje. Lombardo řekl, že muž střílel sám. Potvrdil, že se ukázaly jako nepravdivé zprávy o střelbě na dalších místech bulváru Strip, který je lemován hotely, kasiny a zábavními podniky.

Podle nevadské policie měl Paddock kromě několika dopravních přestupků čistý trestní rejstřík. Žil podle ní v posledních letech ve městě Mesquite ve státě Nevada, které má asi 14.000 obyvatel. Bydlel v patrovém domku v seniorské čtvrti známé jako Sun City Mesquite, jejíž součástí je golfové hřiště a několik bazénů. Dům koupil v roce 2015. V areálu Sun City se 1400 domy mohou žít jen lidé starší 55 let, uvedl list USA Today.

V letech 2009-12 žil Paddock v Texasu, na předměstí Dallasu, uvedla agentura AP. V Dallasu se živil jako domovník v obytném komplexu zvaném Central Park.

V hotelu v Las Vegas se Paddock ubytoval 28. září. Policie původně pátrala také po Marilou Danleyové, která se podle prvotních informací ubytovala v hotelu s Paddockem. Po jejím výslechu ale policisté uvedli, že se o ni už v souvislosti s případem dál nezajímají. Danleyová v hotelu ve skutečnosti nebyla a najít se ji podařilo mimo území USA, uvedla policie. Paddock podle všeho zneužil její totožnost. Podle střelcova bratra Erika byla dvaašedesátiletá Danleyová Paddockovou přítelkyní.

Mezi oběťmi střelby jsou pravděpodobně i policisté, kteří byli mimo službu a byli mezi návštěvníky třídenního festivalu country hudby.

Televize Fox News uvedla, že v době zahájení střelby v neděli kolem 22:45 místního času měl vystoupení zpěvák Jason Aldean. Z amatérských záběrů na internetu je slyšet, že koncert ještě několik sekund pokračoval i poté, co bylo jasně slyšet střelbu z automatické zbraně. Zpěvák i další umělci jsou podle televize CNN v pořádku.

Ke střelbě se přihlásil islámský stát. Teroristé to oznámili prostřednictvím své tiskové agentury. Střelec podle ní údajně před několika měsíci konvertoval k islámu.

“Útok v Las Vegas byl proveden vojákem Islámského státu v reakci na výzvy napadnout koaliční cíle,” uvedla propagandistická agentura Amak s odkazem na koalici vedenou Spojenými státy, která bojuje proti oddílům Islámského státu v Sýrii a Iráku. “Útočník z Las Vegas před několika měsíci konvertoval k islámu,” tvrdí agentura.

Vazbu teroristické organizace na masakr v Las Vegas nelze bezprostředně ověřit. Islámský stát se občas hlásí k akcím, se kterými nejspíš nemá přímé spojení, ale u kterých se cítí být inspirátorem.

Z dosavadních informací americké policie nevyplývá, že by střelba v Nevadě byla teroristickým aktem s islamistickým pozadím. Vrah Stephen Paddock, který spáchal sebevraždu, podle policistů nebyl napojen na žádnou radikální organizaci. Jeho motiv je nejasný.

Trump už ráno na twitteru vyjádřil soustrast obětem a jejich rodinám. “Má nejhlubší soustrast a soucit patří obětem a rodinám obětí té strašlivé střelby v Las Vegas. Bůh vám žehnej,” napsal šéf Bílého domu.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme