Střelba ve floridské škole si vyžádala 17 mrtvých, útočník byl členem skupiny bělošských extremistů

15. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Devatenáctiletý Nikolas Cruz je jediným podezřelým ze střelby, při níž ve středu ve střední škole v americkém městě Parkland na Floridě přišlo o život 17 osob. Podle televize CNN bylo zraněno 15 osob a stav několika z nich je označován za kritický. Cruz napadl školu, ze které byl před rokem z kázeňských důvodů vyloučen. Střílel venku i uvnitř a později byl zatčen v sousedním městě Coral Springs. Masakr patří mezi deset netragičtějších případů střelby na školách ve světě.

Americký prezident Donald Trump nařídil na znamení smutku stáhnout státní vlajky na půl žerdi. V krátkém projevu označil za prioritu přijetí opatření, jež by lépe chránila školy před útoky střelců.

Floridská prokuratura dnes Cruze obvinila ze 17násobné vraždy a soud ho odmítl propustit na kauci. Policie je přesvědčena, že neměl spolupachatele. Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15 a měl u sebe mnoho zásobníků, plynovou masku a dýmovnice.

Cruz začal střílet před školou odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Vešel pak dovnitř, kde zabil 12 lidí. Venku zastřelil tři osoby. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění. Mezi mrtvými jsou studenti i dospělí, včetně fotbalového trenéra, který chránil své žáky vlastním tělem. Tři zranění jsou stále v kritickém stavu.

Cruz byl podle studentů a policie ze školy před rokem vyloučen. Popral se s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil. Rozchod mohl být motivem jeho činu – střílel na svatého Valentýna.

Úřady také vědí, že Cruz byl v péči psychiatrické kliniky, ale rok tam už nedocházel. Byl adoptivní dítě a pracoval v obchodě s levným zbožím Dollar Tree v Parklandu.

Studenti o něm hovoří jako o podivínovi a samotáři. Byl členem skupiny bělošských extremistů a účastnil se jejich ozbrojeného výcviku. Cruz se zajímal o zbraně, na internetu jsou jeho fotografie s nožem a pistolí. V jednom písemném příspěvku pod videem youtube údajně tvrdil: “Budu profesionálním školním střelcem.” Na tento výrok upozornil loni v září jeden vlogger americkou FBI. Ta se ale podle všeho ozvala až nyní, po Cruzově zatčení. FBI už oznámila, že zahájí vnitřní vyšetřování této záležitosti.

Podle televizní stanice NBC byla škola vydána střelci napospas asi hodinu. Vedení školské správy okresu Broward tvrdí, že neexistovalo nic, co by před podobným útokem varovalo. Jeden z učitelů ale řekl, že se po vyloučení Cruz ve škole objevil a studentům vyhrožoval a že pak škola rozeslala pokyny, aby nebyl do objektu vpuštěn s batohem. K ostraze školy, která má přes 3000 studentů, vedení sdělilo, že v areálu byla každý den rutinně dvě policejní auta. Škola zůstane po zbytek týdne uzavřena.

Trump vyjádřil na twitteru soustrast rodinám a obětem střelby. V dalším prohlášení pak poukázal na to, že pachateli útoku a jeho chování v minulosti nebyl věnován dostatek pozornosti. Napsal, že vrah vykazoval mnoho známek duševního onemocnění. Trump přitom před rokem podepsal opatření zmírňující dozor nad lidmi s mentální poruchou, kteří by si chtěli opatřit zbraň.

Trumpovi mimo jiné kondoloval ruský prezident Vladimir Putin i český prezident Miloš Zeman.

Střelba vyvolala v USA znovu debatu o kontrole zbraní. Zatímco republikáni si nepřejí, aby se předčasně činily závěry a aby se útoku zneužívalo k volání po přísnějších opatřeních, demokraté hovoří o dlouhodobé nečinnosti v dané problematice. Bývalý velitel newyorské policie Bill Bratton řekl, že se jedná o “novou normalitu”, protože v USA se na školách střílí každých 60 hodin.

Středeční masakr je podle skupiny Everytown for Gun Safety minimálně osmnáctým letošním případem střelby v prostorách školy, nebo v jejím okolí v USA. Je to také šestý letošní případ, při němž přišli o život, nebo byli zraněni studenti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme