Střelec držel rukojmí v nočním klubu na Floridě, 20 lidí zemřelo!

12. června 2016·Zprávy·Redakce

Střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných. Novou bilanci zveřejnil starosta Orlanda a jde o střelbu s největším počtem obětí v historii USA!

Bezpečnostní představitelé zatím střelce neidentifikovali, podle médií jde ale o devětaadvacetiletého Omara Mateena, který se narodil na Floridě, jeho rodiče ale pocházejí z Afghánistánu.Do klubu vtrhl okolo 2:00 místního času (8:00 SELČ) a několik hodin držel skupinu rukojmích. Mateen žil na Floridě asi 200 kilometrů jihovýchodně od Orlanda a absolvoval výcvik ve střelbě. 

Zranění lidé se schovávali na toaletách nočního klubu, zatímco útočník ozbrojený dvěma střelnými zbraněmi vypálil až stovku nábojů po těch, které měl na dohled. Kdo mohl, dostal se z klubu ven, další se zavřeli a čekali na zásah policie. Ti, kterým se podařilo uniknout, pak venku pomáhali odnášet zraněné, na jejichž převoz do nemocnic nestačily sanitky, a tak s nimi jezdily i policejní vozy.

Další svědci popisují, že palba se zprvu mísila s hlasitou taneční hudbou a lidé si nebyli jisti, zda nejde o součást show. Až když se ozvaly první výkřiky “Utíkejte!”, došla děsivá skutečnost všem. Policisté se rozhodli zakročit po zhruba třech hodinách. Nejprve provedli kontrolovaný výbuch, který měl odvést útočníkovu pozornost, a pak jej zlikvidovali. Osvobozeno bylo při jejich akci nejméně 30 lidí.

 

Střelec byl podle šéfa orlandské policie Johna Miny ozbrojen puškou útočného typu, střelnou zbraní a měl u sebe nespecifikovanou výbušninu.  Policie začala případ vyšetřovat jako teroristický čin a zjišťuje, zda pachatel jednal na vlastní pěst. Řeší také, zda jde o případ domácího terorismu, nebo byl útočník ve spojení s nějakou zahraniční organizací. Mateen nebyl na seznamu možných teroristů, policie ho ale v současné době vyšetřovala kvůli blíže neupřesněnému zločinu.

Večer se k útoku přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Kolem odpovědnosti IS ale stále panuje nejistota. Floridský senátor Bill Nelson uvedl, že odpovědnost Islámského státu ještě nebyla potvrzena. Televizní stanice NBC News na twitteru uvedla, že před střelbou volal na tísňovou linku 911 a vyjádřil věrnost vůdci islamistů abú Bakru Bagdádímu.

Zprávy - další články

Doporučujeme