Střelec z floridského letiště se přiznal, vyhne se trestu smrti

23. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Twitter / Florida Sportswire

Střelec, který loni na letišti ve floridském Fort Lauderdale zabil pět lidí a dalších šest zranil, se ke vzneseným obviněním přiznal, čímž se na základě dohody s obžalobou vyhne trestu smrti. Osmadvacetiletý Esteban Santiago, který pochází z Aljašky, tak zbytek života stráví za mřížemi.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky a podle vyšetřovatelů na místo přicestoval se záměrem útočit. Pistoli měl legálně v zavazadlovém prostoru a v hale si ji vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Když vystřílel dva zásobníky, pistoli zahodil a lehl si na zem; poté byl zatčen.

Santiago v minulosti sloužil jako voják v Iráku a léčil se také se schizofrenií, ale podle odborníků je schopen účastnit se soudu. Několik měsíců před útokem navštívil pobočku Federálního úřadu pro vyšetřování, kde tvrdil, že americká vláda ovládá jeho mysl a nutí jej sledovat videa teroristického Islámského státu (IS).

Kvůli psychickým problémům Santiago krátce přišel o zbraň, úřady mu ji ale vrátily, protože lékaři dospěli k závěru, že není duševně nemocný. Navíc nespáchal žádný trestný čin, takže podle úřadů nebyl důvod mu zbraň zabavit.

Video obsahuje záběry z místa krátce po útoku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme