Střílel jsem na něco malého, přiznal myslivec. Z posedu trefil fenku za 150 tisíc

20. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto ČT

České pejskaře v posledních dnech zasáhl případ chovné feny australského ovčáka jménem Zulka. Mladou fenku, jejíž cenu majitelka vyčíslila na 150 tisíc korun, zastřelil myslivec z posedu 400 metrů od domu a na dohled od její majitelky. Jde přitom již o druhý podobný případ během jednoho měsíce. Myslivci se brání - majitelé psů se prý chovají nezodpovědně. 

K případu došlo v obci Slavotín na Vysočině. Majitelka venčila svou fenu na louce za domy, nedaleko od svého domova. Fena nebyla připnutá na vodítko, byla však na dohled od své majitelky. Z posedu vzdáleného zhruba  400 metrů od domu ji však brokovnicí střelil myslivec.

“Nakládali jsme ji do auta, po cestě jsme nabírali veterináře a jeli na kliniku, kde jsme se ji snažili zachránit,” popsala majitelka Tereza Slavotínková v reportáži o případu České televizi. Zvíře se nakonec zachránit nepodařilo. Podle Slavotínkové měla přitom vysoký potenciál stát se canis-terapeutickým psem, měla průkaz pasteveckého psa a byla dobře vycvičená.

“Pán se doznal, že střílel na něco malého, fena měla kolem pětačtyřiceti centimetrů, vážila devatenáct kilogramů. Na místě byly chlupy, našla se střela,”uvedla majitelka. Incident nyní policie vyšetřuje jako trestný čin.

Podle zákona má myslivecká stráž právo střelit psa 200 metrů od domu pouze v případě, že pronásleduje zvěř a nejedná se o speciální lovecké plemeno. To však zřejmě nebyl tento případ a dotyčný myslivec podle předsedy Mysliveckého sdružení Komorovice Františka Vašáka ani myslivecká stráž patrně nebyl.

Podle předsedy Vašáka však část viny leží i na majitelích psů. “Za myslivce mohu říct, že je to problém, protože majitelé psů se chovají nezodpovědně a ta zvěř nemá klid,” upozornil.

Zprávy - další články

Doporučujeme