Stropnický bude velvyslancem v Izraeli

4. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ministr zahraničí a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický skončí ve vysoké politice a bude velvyslancem v Izraeli. Informoval o tom web Aktuálně.cz, který se odvolává na nejmenované zdroje z vlády a ANO.

O návratu Stropnického do diplomacie se spekuluje delší dobu, nedávno o něm mluvil i prezident Miloš Zeman.

Web uvádí, že odchod Stropnického do čela ambasády v Izraeli již schválila vláda v demisi. “Ano, bude velvyslancem v Izraeli. Stropnický se rozhodl sám, bylo to jeho rozhodnutí, že už nechce být ministr,” potvrdil podle Aktuálně.cz jeden z členů vlády v demisi. Podle rýsující se dohody o vytvoření koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD by mělo křeslo ministra zahraničí připadnout sociální demokracii.

Odchodu jednašedesátiletého Stropnického nebude bránit ani prezident Miloš Zeman, který o plánech šéfa diplomacie hovořil minulý týden v rozhovoru pro TV Nova. “Martin Stropnický, pokud jsem správně informován, má sám zájem z této funkce (ministra zahraničí) odejít a rád by se stal velvyslancem,” řekl Zeman. “A protože velvyslanci jsou v kompetenci prezidenta republiky, předpokládám, že mu vyhovím,” dodal.

Podle Aktuálně.cz se Stropnický chystá brzy oznámit, že chce definitivně skončit v politice. Kromě funkce ministra a místopředsedy vlády v demisi je také místopředsedou hnutí ANO. O nástupci Stropnického v Černínském paláci není jasno, spekuluje se o europoslanci ČSSD Miroslavu Pochem.

Českým velvyslancem v Izraeli je od roku 2014 Ivo Schwarz. Standardní doba pro výkon funkce jsou čtyři roky. Stropnický v diplomacii působil v devadesátých letech. Byl velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu. V minulé koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedl resort obrany.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme