Štve vás placení za parkování? Parkovací hodiny vymyslel už před 80 lety známý novinář

16. července 2015·Zprávy·Redakce

Ve 30. letech vzrostla v USA automobilová doprava a začala se zhoršovat i situace s parkováním zejména ve městech. Podnikaví obchodníci tak přišli s vynálezem, na kterém se dalo dobře vydělat.

Řešení našel žurnalista Carl Magee, jehož první parkovací hodiny na světě byly instalovány 16. července 1935 v americkém Oklahoma City. Magee vyvinul vlastní prototyp, který si nechal patentovat a začal vyrábět ve své firmě Magee-Hale Park-O-Meter Company (POM), která dodnes patří k největším výrobcům parkovacích hodin.

Už tehdy mu spílali všichni řidiči, ale přístroj se začal úspěšně šířit po celých Spojených státech. Začátkem 40. let bylo v USA přes 140.000 parkovacích hodin; na sklonku 20. století jich bylo odhadem přes pět milionů. V Evropě byly první parkovací hodiny instalovány v roce 1952 ve švýcarské Basileji.

Vynález, který přinesl peníze do městských pokladen, doznal v průběhu let řady vylepšení, například vyfocení auta parkujícího na místě po uplynutí zaplacené doby. V 80. letech se začaly používat parkovací hodiny digitální, které později umožnili placení i platebními kartami či přes mobilní telefony. 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme