Světu poprvé od studené války hrozí jaderný konflikt, varuje šéf OSN

17. února 2018·Zprávy·Redakce

Poprvé od konce studené války existuje hrozba jaderného konfliktu, myslí si generální tajemník OSN António Guterres. Mezinárodní společenství proto podle něj musí vytrvat v tlaku na severokorejský režim. Guterres to v pátek řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci. Před KLDR na konferenci varoval také šéf NATO Jens Stoltenberg.

“Poprvé od konce studené války čelíme hrozbě jaderného konfliktu,” uvedl generální tajemník s odkazem na opakované jaderné a raketové testy KLDR. Pchjongjang podle něj jedná “zcela proti vůli mezinárodního společenství a jasně porušil několik rezolucí Rady bezpečnosti”.

Guterres vyzdvihl jednotu, s jakou vůči KLDR – na rozdíl od situace například v Sýrii – postupuje Rada bezpečnosti. “Je zásadní, aby se v tlaku pokračovalo,” podotkl. Všichni by se podle něj měli aktivně zapojit do úsilí o jaderné odzbrojení Severní Koreje.

S tím, že je na KLDR nutné vyvíjet tak silný tlak, jak je to jen možné, souhlasí i Stoltenberg, podle něhož severokorejský jaderný program představuje velké nebezpečí pro všechny spojence z NATO, kteří jsou všichni v jeho dosahu. “Pchjongjang je blíže Mnichovu než Washingtonu,” poznamenal dnes šéf aliance.

Jakékoliv vojenské řešení by podle šéfa OSN bylo katastrofální, proto je nutné hledat diplomatické cesty. Guterres v této souvislosti zmínil možnost diplomatických jednání mezi Spojenými státy a KLDR.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme