Švýcarský kanton si v referendu odhlasoval zákaz zahalování tváře na veřejnosti

24. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Švýcaři v pondělí v referendu odmítli dva návrhy na reformu státní potravinářské politiky a podpořili naopak zlepšení péče o místní cyklostezky. Vyplývá to z výsledků hlasování, o němž informovala místní média. V regionálním referendu v kantonu St. Gallen rozhodli voliči o zákazu zahalování tváře na veřejnosti.

Více než jednašedesátiprocentní většinou hlasů se Švýcaři vyslovili proti návrhu na posílení vládní kontroly dovážených potravin. Opatření mělo zajistit dovoz potravin vyráběných ekologicky, eticky šetrně a sociálně spravedlivě. Kontrolu měli podle návrhu švýcarští úředníci provádět v zahraničí.

Přes 68 procent hlasujících odmítlo návrh na “potravinovou svrchovanost”, který měl podpořit místní výrobce a zajistit kvalitu dovozu. Oba návrhy podpořily jen čtyři z 26 švýcarských kantonů.

Kritici iniciativ se obávali, že návrhy omezí výběr potravin na švýcarském trhu, zvýší ceny a ohrozí smlouvy se zahraničními dodavateli.

Téměř tři čtvrtiny voličů naopak podpořily návrh na rozšíření péče o místní cyklostezky a další turistickou infrastrukturu. Podporu našel návrh ve všech kantonech.

Kanton St. Gallen uspořádal vlastní regionální hlasování, v němž se měli obyvatelé vyslovit k návrhu na zákaz zahalování tváře na veřejnosti. Podle předkladatelů návrhu taková úprava ohrožuje veřejnou bezpečnost a náboženský a sociální smír. Dvě třetiny voličů zákaz podpořily.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme