Syn vůdce Islámského státu byl zabit, potvrdili teroristé

4. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock.com

V syrském městě Homs, které leží asi 160 km severně od Damašku, byl zabit syn abú Bakra Bagdádího, vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS). Teroristická organizace o tom informovala na svém propagandistickém kanálu.

Hudajfah Badrí, syn chalífy, byl zabit,” uvedl IS s tím, že se to stalo při bojích IS proti alávitům, které patří k syrskému vedení, a Rusům.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt – iráckého Mosulu a syrské Rakky. Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky.

O osudu vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího, který v roce 2014 z mešity v iráckém Mosulu vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát, panují nejasnosti. Rusko v červnu uvedlo, že je mrtev, Spojené státy o tom pochybují.

Irácký vládní list As-Sabah letos v únoru napsal, že Bagdádí je stále naživu ale byl zraněn a není schopen chůze bez pomoci. Podle tehdejších informací byl v nemocnici na severovýchodě Sýrie.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme