Tady pro smrt není místo: 6 měst světa, kde je zakázáno umírat!

9. října 2015·Zprávy·Redakce

Představte si, že na svém oblíbeném místě strávíte celý život, ale zemřít zde nesmíte. Nemožné? Kdepak, na světě existují města, kde postavili umírání mimo zákon.

V Sellii, středověkém italském městečku, žije 537 lidí. V 60. letech to bylo třikrát tolik a většině obyvatel je nyní přes 65 let. A tak starosta Davide Zicchinella v reakci na demografickou krizi podepsal výnos, který výslovně zakazuje “onemocnět na území obce” a praví se v něm, že “umřít je zakázáno”. Ti, kteří se o sebe nestarají, nebo ti, kteří mají zdraví ohrožující zvyky, budou potrestáni vyššími daněmi. 

To není vtip. Sellia, podobně jako mnoho dalších měst v jižní Itálii, je ohrožena úbytkem populace. A stejné opatření bylo v posledních letech zavedeno v Cugnaux (2007) a Sarpourenx (2008) ve Francii, v Biritiba Mirim v Brazílii (2005), Lanjarónu ve Španělsku (1999) a ve městě Falciano del Massico (2012), které je rovněž v Itálii. Ve všech citovaných případech byl příčinou nedostatek místa na hřbitově, což přimělo místní radnice k tak zoufalému kroku.

Zákaz umírání na konkrétních místech ostatně není nic nového. V pátém století před naším letopočtem bylo kvůli uspokojení bohů zapovězeno na posvátném řeckém ostrově Délos a podobné opatření bylo do roku 1868 zavedeno i na japonském ostrově Icukušima, který je posvátný pro šintoisty. V Longyearbyenu na norských Špicberkách bylo umírání zakázáno do roku 1950 protože úřady zjistily, že těla pohřbená na místním hřbitově se kvůli velkému chladu nerozkládají. Umírající jsou v Longyearbyenu i dnes přepravováni na pevninu.

Zprávy - další články

Doporučujeme