Tajemství dlouhověkosti: Najdete ho pod slepicí, říká nejstarší žena planety (116)

2. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Nejenže je Italka Emma Morano ve svých 116 letech aktuálně nejstarším člověkem planety, je také jedinou osobou, která se narodila ještě v předminulém století, v roce 1899. Ve stejném roce se přitom narodil třeba herec Oldřich Nový, spisovatel Ernest Hemingway nebo režisér Alfred Hitchcock.

Z generace Emmy Morano, která na konci listopadu oslaví 117. narozeniny, už ovšem nikdo nežije a ona je tak nejstarší žijící osobou světa, nebo alespoň tou, co na svoje narození v roce 1899 má prokazatelné doklady, píše DailyMail.

Morano žije v Pallanze u jezera Maggiore na severu Itálie sama ve svém dvoupokojovém bytě, který ovšem už dvacet let neopustila. Stará se o ni ošetřovatelka a lékař, který o ni pečuje dokonce už 27 let.

Manžela nemá, odešla od něho za dramatických okolností ještě před vypuknutím druhé světové války. Děti také nemá, jediný syn zemřel jen pár měsíců po narození. Od války žije sama a v ústraní.

Do 75 let Emma pracovala v továrně, kde vyráběla jutové pytle. Nikdy prý nebyla v nemocnici a nikdy se prý nestravovala zrovna zdravě. „Paní Emma se stravuje v rozporu se všemi doporučeními, ale na jejím zdraví se to neprojevilo. Vždy jedla málo zeleniny i ovoce,“ uvedl lékař Said Bava.

Vzhledem k věku Emmy Morano je asi jasné, jakou otázku dostává nejčastěji. Jaké je tajemství jejího dlouhého života? „Jím jenom sušenky a vajíčka,” říká.

Vajíčka jí lékař doporučil během první světové války a celých devět dekád si každý den dává minimálně tři. Jedno natvrdo a dvě syrová. Odhaduje, že za svůj život jich snědla kolem 100 tisíc. „Co ji znám, dávala si dvě syrová vejce ráno, jedno v poledne jako omeletu a večer kuře,” doplnil lékař.

Autor: Anna Netušilová

FOTO: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme