Také stánkaři a zmrzlináři budou muset vydávat elektronické účtenky!

11. března 2016·Zprávy·Luboš Procházka

První fáze elektronické evidence tržeb se má vedle hotelů a restaurací týkat i stánků s občerstvením nebo zmrzlinou, které spadají do stravovacích služeb. Informuje o tom deník Právo.

Stravovací služby budou podléhat evidenci tržeb, a to bez ohledu na to, jestli k nim dochází na tržišti nebo v kamenné provozovně.
“Pokud budou nabízena jídla a nápoje k okamžité konzumaci, bude se jednat o stravovací služby, které jsou obecně v první fázi evidence tržeb,“ řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Pokud vše půjde hladce, měla by začít platit první fáze elektronické evidence tržeb už od 1. listopadu. Týkat by se tak mohla už například prodejců občerstvení na vánočních trzích. Potřebovat budou chytrý telefon a malou tiskárnu účtenek, což znamená investici dohromady zhruba pět až deset tisíc korun.

Farmářské trhy asi budou spadat až do třetí vlny, se kterou se počítá od února 2018. Jisté to ale není. „V případě farmářských trhů, na nichž dochází k prodeji jídel a nápojů z vlastních surovin, lze uvažovat o zařazení do třetí fáze evidence tržeb. Toto bude metodicky upřesněno,“ dodala náměstkyně.

Pokud se budou jakékoliv trhy konat na místě, kde je prokazatelně problém s připojením k internetu, budou moci stánkaři požádat finanční správu o zjednodušený offline režim a data zasílat do pěti dní.

Koalice ve Sněmovně přes obstrukce prosadila evidenci tržeb!

 

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme