Taky cítí bolest! Švýcarsko zakázalo vaření živých humrů ve vroucí vodě

22. ledna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Kuchaři ve švýcarských restauracích podléhají novému vládnímu nařízení. Od března letošního roku je nezákonné zpracovat humry tradičním způsobem: hozením živého zvířete do vroucí vody. Ukázalo se totiž, že mohou cítit bolest.

Ač po mnoho let tvrdili opak, stále více vědců souhlasí s ochránci zvířat a uznávají, že humři a korýši disponují citlivým nervovým systémem a během vaření zažívají skutečná muka. Při kontaktu s vroucím vývarem se do krevního oběhu uvolňuje zvířatům stejný hormon, který produkují lidé, když zažívají bolest.

Zástupci švýcarské vlády se rozhodli vyslechnout vědce a vydali tak nařízení, které kuchaře nabádá k tomu, aby přestali připravovat humry tradiční metodou. Zvířata je třeba nejprve omráčit a přijatelnou metodou k jejich usmrcení se pak jeví píchnutí do krunýře, či šok elektrickým proudem, informoval deník Metro.

Není to poprvé, kdy k podobnému zákazu došlo. Švýcarská vláda, po vzoru italské, oznámila, že bude nelegální také skladovat mořské korýše v ledové vodě, nebo přímo na ledu. Zvířata by měla být podle odborníku držena v přirozeném prostředí.

Zprávy - další články

Doporučujeme