Tanzanie zrušila sňatky nezletilých dívek! Jsou protiústavní a diskriminační, rozhodl soud

26. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Dívky v Tanzánii. Ilustrační foto

Sňatky s nezletilými dívkami v Tanzanii jsou protiústavní a diskriminační, uvedl tanzanský nejvyšší soud. V této východoafrické zemi platil od roku 1971 zákon, který umožňoval se souhlasem rodičů provdat dívky od 15 let, se schválením soudu dokonce od 14 let. Minimální věk, kdy se mohli ženit chlapci, byl 18 let. Uvedla to v pátek agentura AFP.

Projednávané ustanovení podle nejvyššího soudu odporovalo ústavě, a to zejména v zásadě, že všichni jsou si před zákonem rovni bez ohledu na pohlaví. Zákon u soudu nižší instance napadla v roce 2016 aktivistka za práva dívek Rebeca Gyumiová, který jí dal za pravdu. Stát se proti rozhodnutí odvolal, což dnes nejvyšší soud zamítl.

“Dnešek je skvělým dnem pro tanzanské dívky,” napsala na twitteru nevládní organizace Wasichana. Podobně se vyjádřila další nevládní organizace bojující za rovnoprávnost Plan Tanzania, která zároveň Gyumiové poblahopřála.

Počet sňatků nezletilých je v Tanzanii proporcionálně jedním z nejvyšších na světě, vdané byly podle průzkumu z roku 2010 dvě z pěti dívek mladších 18 let. Dívky, které jsou považovány za dostatečně staré na vdávání, rodiny často odhlásí ze školy.

Podle právního týmu Gyumiové však rozhodnutí soudu ještě neznamená vítězství. “Domníváme se, že v našich komunitách je potřeba vykonat ještě mnoho práce, abychom rozhodnutí o dětských nevěstách převedli do praxe,” upozornil jeden z aktivistčiných právníků.

Zprávy - další články

Doporučujeme