Tendr na Dukovany vypíše až příští vláda, bude bez Číňanů

25. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Jaderná elektrárna Dukovany (Foto: Facebook Jaderná elektrárna Dukovany)

Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude na příští vládě. Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 stále platí. V oznámení zaslaném ČTK to dnes uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Z aktuálního vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) dále vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstávají čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možnou účast v tendru kritizuje část opozice.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání MPO nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu letošního roku předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje.

Především půjde o strukturu, v jaké hodlají podávat nabídku nebo vlastnickou strukturu hlavního dodavatele a členů konsorcií, včetně finančních ukazatelů. Stanovený termín je až po volbách do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 8. a 9. října.

Zprávy - další články

Doporučujeme