Testy prokázaly nákazu koronavirem u koček ve státu New York

23. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Foto: Shutterstock

Testy prokázaly nákazu koronavirem u dvou koček chovaných v americkém státu New York, informovala ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na federální úřady. Jde tak podle ní o první domácí mazlíčky na území Spojených států, kteří se koronavirem infikovali.

Kočky mají lehké onemocnění dýchacích cest, ze kterého se pravděpodobně uzdraví, a zřejmě se nakazily od svých majitelů nebo jiných lidí ve svém okolí, uvedlo americké ministerstvo zemědělství a federální Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

Tyto kočky žijí v různých částech státu New York, úřady nezveřejnily, kde přesně. První z nich onemocněla asi týden poté, co někdo u ní doma měl krátké onemocnění dýchacích cest, nepotvrdilo se však, že jde o nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Kočka však chodí ven, a mohla tak přijít do styku s někým nakaženým ve svém okolí. U majitele druhého zvířete test nákazu koronavirem prokázal, pak onemocněla i kočka. U další kočky v této domácnosti se ale žádné příznaky nemoci neobjevily.

Ve Spojených státech se infekce koronavirem doposud prokázala u sedmi tygrů a lvů v zoologické zahradě v Bronxu. Podle amerických úřadů se zvířata od lidí zřejmě nakazit mohou, ale nic nenasvědčuje tomu, že infekce se přenáší ze zvířat na člověka.

“Nechceme, aby lidé panikařili. Nechceme, aby se lidé zvířecích mazlíčků báli nebo se ve velkém s nimi hnali na testy,” řekla Casey Bartonová z CDC. “Neexistují důkazy, že mazlíčci hrají nějakou roli při přenosu této nemoci na lidi,” dodala.

Nicméně CDC doporučuje chovatelům, aby svým zvířecím kamarádům zabránili v kontaktu s lidmi mimo své domovy – kočky by měly zůstávat doma. Lidé nakažení koronavirem by se se svými kočkami neměli mazlit a kontakt s nimi by měli omezit na minimum. Když se o ně starají, měli by mít nasazenou roušku.

Testy na koronavirus u zvířat se dělají ve veterinárních laboratořích a používají se při nich jiné látky než v případě testů pro lidi, píše agentura AP.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme