To je radosti! V brněnské zoo se narodil pár ohrožených levhartů cejlonských. VIDEO

24. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

V brněnské zoo se narodil pár levhartů cejlonských. FOTO: Reprofoto Zoo Brno / Facebook

V brněnské zoologické zahradě se narodila dvojčata levhartů cejlonských, zoo zatím nezná jejich pohlaví. Poslední levhart se v Brně narodil před 17 lety. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč.

Levharti se v brněnské zoo narodili v noci na úterý. “Mám nesmírnou radost, že se nám po mnoha letech narodily velké kočky. V poslední době jsme pro to dělali maximum a jsem rád, že se projevila skvělá práce chovatelů i všech dalších lidí okolo,” uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Brněnský pár, kterému se dvojčata narodila, tvoří samec Daan a samice Nayana. Šestiletá Nayana se podle chovatelů o mláďata od první chvíle stará. “Mláďata jsou velká a vitální a obě pravidelně pijí,” uvedla kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová. Doplnila, že odchov je ale na samém počátku a koťata ještě zdaleka nemají za sebou kritické období.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, někdejším Cejlonu. Podle odhadů Mezinárodního svazu ochrany přírody jich tam zbývá jen něco mezi 750 a 900, a poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený.

Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na rezavě hnědé srsti. Každé zvíře je jedinečné, nejsou dva levharti se stejnou kresbou. Kromě toho je u nich patrný pohlavní dimorfismus. Zatímco výrazně drobnější samice váží kolem 30 kilogramů, u samce se váha může zastavit na hodnotě 65 kilogramů. Levharti jsou samotáři s převládající noční aktivitou. Jejich doménou je zejména pohyb ve větvích stromů. Samice jsou březí asi tři měsíce a obvykle rodí dvě mláďata.

Poslední levhart cejlonský se v Zoo Brno narodil v roce 2000. Podle Vaňáče se v České republice úspěšný odchov tohoto poddruhu podařil naposledy v roce 2010.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme