To je za Aleppo, křičel útočník. Ruského velvyslance zastřelil turecký policista

19. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Vrah ruského velvyslance v Turecku byl prý ankarský policista, ČTK / Twitter

Vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova identifikovaly místní bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle dřívějších informací se dostavil na vernisáž výstavy pořádané ruským velvyslanectvím v černém obleku a u vstupu předložil podle všeho svůj průkaz. Před vraždou stál za zády velvyslance, který pronášel zahajovací projev, a tvářil se jako by se staral o jeho bezpečnost. Poté Karlova střelil do zad.

 

Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil. V Turecku je aktivních několik organizací, které v zemi spáchaly již několik teroristických útoků. Nejkrvavějších se dopustili zástupci radikálního Islámského státu a odbojných kurdských separatistů.

Pachatel dnešního útoku se hlásil k severosyrskému městu Halab (Aleppo), které se v minulých týdnech stalo terčem drtivých náletů ruského letectva. Podle médií policisté útočníka usmrtili, ale úřady to dosud nepotvrdily. Fotografie střelce ležícího v krvi se po útoku objevila na Twitteru, zveřejnil ji také britský DailyMail.

 

„Nezapomínejte na Halab, nezapomínejte na Sýrii, bůh je veliký,“ zvolal pachatel se zdviženou rukou a ukazováčkem poté, co diplomata na vernisáži výstavy fotografií střelil do zad. Podle jiného svědectví údajně řekl: „Necháme vás zaplatit za Halab“.

ZDROJ: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme