Tomáš Petříček: Myslel jsem, že se budeme nabídkou vakcín od SAE zabývat. Ministerstvo zdravotnictví dospělo k závěru, že to není něco, co bychom využili

4. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. (Foto: ČTK)

Česko s pandemií covidu-19 stále bojuje, aktuálně má ale tato epidemie trochu navrch. Většina nemocnic má naplněné kapacity lůžek na jednotkách intenzivní péče. Jak hodlá situaci řešit vláda? Budeme převážet pacienty do jiných nemocnic? A proč jsme v době nouze odmítli vakcíny ze Spojených arabských emirátů (SAE)? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Nemocnice čelí naplněným kapacitám hlavně na jednotkách intenzivní péče, kde leží pacienti s nejtěžším průběhem nemoci covid-19. Proto se vláda rozhodla jednat a domlouvá se s okolními státy na spolupráci. “Ve středu se rozhodlo o tom, že využijeme dalších nabídek pomoci s péčí o naše pacienty. Středeční jednání ústředního krizového štábu potvrdilo, že se obratíme na Polsko, Švýcarsko a pokračujeme také v přípravě prvních převozů do Německa,” potvrdil zprávu ministr zahraničních věcí.

Celou akci koordinuje hlavně ministerstvo zdravotnictví a kraje. “Ty mají identifikovat konkrétní pacienty,” řekl. Ministerstvo zahraničí pak pomáhá s logistikou a komunikuje s úřady v zahraničí, podle Petříčka je situace skutečně na spadnutí a k převozu pacientů dojde v následujícíh dnech. Pokud tedy pacient bude převezen do Německa, tak náklady na péči bude hradit německá strana. “Ministerstvo zdravotnictví teď akorát musí zadat konkrétní požadavky do unijního systému,” dodal.

Je známo, že vláda odmítla dodávku vakcín od společnosti AstraZeneca, kterou nám nabídli SAE. “To bylo řešeno na ústředním krizovém štábu. My jsme měli možnost, že SAE by mohly uvolnit vakcínu AstraZeneca, kterou mají nakoupenou, bylo by to sice za vyšší cenu. Nicméně, dnes jde především o to, jak urychlit vakcinaci. Měl jsem za to, že bychom se tou nabídkou mohli zabývat, ministerstvo zdravotnictví  dospělo k závěru, že to není něco, co bychom využili, popsal situaci Petříček.

Podle něj tedy ministerstvo zdravotnictví očekává větší množství dodávek v průběhu března, dubna a snaží se urychlit registraci vakcín. “Nevnímám, že by bylo vysvětleno, proč jsme tuto nabídku odmítli,” doplnil.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme