Tomáš Petříček: Sociální demokracie musí skončit s kabinetní politikou a vrátit se mezi lidi

6. ledna 2022·Zprávy·Redakce

Tomáš Petříček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem prvního dílu podcastu Mezi čtyřma očima v roce 2022 byl místopředseda ČSSD, bývalý ministr zahraničních věcí a výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů Tomáš Petříček. V rozhovoru s Helenou Šulcovou mluvili o neúspěšných volbách pro sociální demokracii i o nové vládě Petra Fialy.

Podle Petříčka se sociální demokracie s porážkou už vyrovnala, a musí se teď změnit, aby opět získala důvěru občanů. Uznává, že to nebude lehké, protože nemají své zastoupení v Poslanecké sněmovně. Strana byla odtržená od toho, co trápí společnost, a co trápí lidi v různých regionech. Je tady teď prostor, jak změnit sociální demokracii a udělat novou stranu.

Novou vládu Petra Fialy hodnotit v rozhovoru nechtěl. Podle něj by každý kabinet měl mít sto dní hájení. Více se o nové vládě podle Petříčka dozvíme z jejího programového prohlášení, které zatím není hotové. Ale je pravda, že po čtyřech letech v opozici bych čekal, že vládní strany budou lépe připravené převzít odpovědnost za řešení pandemie. Stejné je to v případě řešení cen energií. Tam bych čekal, že to bude téma, které bude razantně řešeno. Zatím ale nevidím systémové řešení.

Poslechněte si celý podcast na webu nebo v aplikaci Youradio Talk.

Autor: Anna Kociánová

Zprávy - další články

Doporučujeme