Tomáš Šebek: Běžný Afghánec se bude dál snažit získat prostor pro realizaci svých základních potřeb

7. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Cirurg a lékař bez hranic Tomáš Šebek. (Foto: Frekvence 1)

Lékaři bez hranic jsou humanitární nezisková organizace, která se zaměřuje na poskytovaní zdravotní péče například válečným obětem. V rámci této organizace v minulosti pomáhal v Afghánistánu také český chirurg Tomáš Šebek. Jak na misi vzpomíná? Budou lékaři nadále působit v Afghánistánu? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Český chirurg Tomáš Šebek byl s Lékaři bez hranic v Afghánistánu hned dvakrát, a to v roce 2013 a 2015. Aktuálně se lékaři z Afghánistánu stahovat nebudou. “Na jednu stranu se cítím vlasně poctěn, že jsme tam nezavřeli žádnou z misí, které provozujeme. Byť je to pod obrovským tlakem, co se týče materiálu, logistiky, lidských zdrojů,” popisuje Šebek. Na druhou stranu cítí i určitou frustraci. “Z toho, jak se Afghánistán vyvíjel posledních 20 let a kam to vlastně dospělo. Je to pro nás všechny velká otázka, jak to vlastně v té zemi nakonec dopadne,” dodal.

On v minulosti pracoval na severu provincie v Kundúzu.“Na mě tam ohromně působilo to, že ti lidé se tam vlastně snažili v těch strašných podmínkách žít každodenní život. To znamená, že rodiče pošlou ráno pět dětí do školy s vědomím toho, že se jim třeba jedno nevrátí. Takže fakt dramatické podmínky. Střelba na ulici, hořící barikády, dělostřelecké výbuchy někde daleko v horách a do toho ten běžný život. Plné tržiště lidí, kteří se snaží každodenně postarat o svojí obživu, dětská práce na ulici,” popisuje lékař. Smutným obrázkem jsou také ozbrojené děti. Najdou se tam i lidé, kteří by za svobodu byli ochotní bojovat a položit život. “Nikdo z mých kolegů tam tehdy nemluvil o nějaké emigraci nebo zaječích úmyslech,” doplnil.

Afghánci jsou podle Šebka nesmírně vzdělaní a pohostinní. “My (Lékaři bez hranic) pracujeme s běžnými lidmi. To znamená, že máme možnost nahlédnout na jejich běžné problémy a mě překvapila ta obrovská statečnost,” uvedl s tím, že z nich cítil národní hrdost. Budoucnost země lékaři, kteří jsou aktuálně na misi nevidí růžově. Je to otázka vývoje. Já myslím, že teď mají všichni obrovská očekávání v tom, jak ta země bude fungovat dál,” dodal s tím, že si myslí, že běžný Afghánec se bude dál snažit získat prostor pro realizaci svých základních potřeb. “To znamená mít přístup k vodě, jídlu, vzdělání, nějakým právním normám.” Aktuálně Šebek odjet na lékařskou misi neplánuje, protože je na rodičovské dovolené.

Poslechněte si rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme