Trapas! Rusové zaměnili člověka v převleku za robota

14. prosince 2018·Zábava·Lukáš Vaněk

Zdroj: eddie Inman/twitter

Robot, představený na mládežnickém technologickém fóru v Jaroslavli v centrálním Rusku, uměl mluvit, počítat i tancovat a úspěch sklidil i v televizi Rossija 24. Až po všetečných dotazech novinářů vysvitlo, že jde ve skutečnosti o člověka převlečeného za robota v kostýmu, který jedna ruská firma nabízí na internetu za 250 tisíc rublů (asi 85 600 Kč). O zajímavosti informovala i britská stanice BBC na svém webu.

Robot Boris byl představen na ruským státem podporované vzdělávací akci pro děti a mládež. Zatímco organizátoři fóra nikdy výslovně netvrdili, že jde o skutečného robota, z reportáže televize Rossija 24 tento dojem mohl snadno vzniknout. Šikovný robot se svými výkony mohl směle srovnávat s výkřiky moderní vědy, ovšem na sociální sítě se dostala i jedna fotografie, na níž jako by mezi korpusem a hlavou “robota” prosvítal lidský krk.

Novináři serveru TJournal si začali klást řadu otázek. Zejména je zaujalo, jak by mohli ruští vědci robota vyvinout, aniž by o jejich práci pronikly na veřejnost jakékoli informace, anebo se pozastavili, proč robot nemá žádné senzory, anebo proč dělá při tanci tolik zbytečných pohybů. Podařilo se jim prokázat, že ve skutečnosti šlo o člověka převlečeného do oblečku Aljoša, který je k dostání v internetovém obchodě. Jeho prodejci teď mohou po právu tvrdit, že kostým vyvolává téměř dokonalou iluzi robota.

Zdroj: ČTK

Zábava - další články

Doporučujeme