Trosky vesmírné stanice dopadnou na Zemi v noci na pondělí, České republice se vyhnou

31. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Trosky čínské vesmírné stanice Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) dopadnou na Zemi nejspíš během noci na pondělí. Ve svých zpřesněných propočtech to v sobotu odhadla Evropská vesmírná agentura (ESA).

Větší část z 8,5 tuny vážící stanice, která na oběžné dráze pracovala od roku 2011, shoří v atmosféře; zbytek může dopadnout na Zemi kdekoli v širokém pásu mezi 43 stupněm severní a 43 stupněm jižní šířky. V tomto pásu Česká republika není.

Zdroj: ČTK

Odborníci dříve spočítali, že Tchien-kung 1 se k Zemi zřítí dříve, nyní ale propočty zpřesnili s ohledem na nízkou sluneční aktivitu. Trosky vesmírné stanice podle nich dopadnou nejspíše kolem 1:23 SELČ v pondělí brzy ráno.

Podle vědců se lidé nemají kvůli nekontrolovanému pádu vesmírné stanice čeho obávat. Průlet atmosférou podle nich vydrží jen asi 1,5 až 3,5 tuny materiálu v malých kouscích a ty se rozptýlí v pásu dlouhém 1000 až 1200 kilometrů. “Pravděpodobnost, že nějakou osobu zraní kousek padajících trosek, je asi tak vysoká, že někoho dvakrát ve stejném roce zasáhne blesk,” vysvětlil zástupce ESA Holger Krag.

Stanice Tchien-kung 1 je padesátým největší objektem, který se nekontrolovatelně řítí k zemi od roku 1957. Čína sice původně chystala její kontrolovaný návrat do atmosféry Země, ale to se nepovedlo, protože v březnu 2016 přestala reagovat na pokyny řízení a nakonec přestala fungovat úplně.

Zdroj: ČTK

3D model čínské stanice Nebeský palác 1. Zdroj: Shtterstock

 

Zprávy - další články

Doporučujeme