Trump? Asteroid? Hawking před svou smrtí uvedl, co způsobí zkázu lidstva

20. března 2018·Zprávy·Redakce

Nedávno zesnulý astrofyzik Stephen Hawking (76) před svou smrtí nastínil, čeho by se mělo lidstvo obávat. S čím slavný vědec počítal, že by mohlo nastat? Zde je výčet toho nejdůležitějšího o čem Hawking mluvil a z čeho měl strach.

Kolaps Země

Podle Stephena Hawkinga bude lidstvo do roku 2600 zahubeno v důsledku přelidnění naší planety, čímž dojde k velké spotřebě energie, která zapříčiní, že Země začne rudě zářit. “Kolem roku 2600 bude světová populace stát doslova na ramenou a velká spotřeba energie způsobí, že Země bude žhavá,” uvedl populární astrofyzik na summitu v Pekingu v listopadu minulého roku.

Nadvláda umělé inteligence

Musíme pokročit v rozvoji umělé inteligence, ale také musíme mít na paměti její reálné nebezpečí,” varoval Hawking v rozhovoru pro časopis Wired. V interview také podotkl, že má obavy z nahrazení lidí umělou inteligencí. “Bude to nová forma života, která nahradí lidi,” dodal.

Lidská agrese a jaderné útoky

Při oslavě svých 75. narozenin se Hawking svěřil BBC, že pokračování válek nás nakonec jednou všechny zahubí. “Neexistují žádné známky zmírnění konfliktů a rozvoj militarizované technologie a zbraní hromadného ničení může mít katastrofální následky,” uvedl. Podle vědce je možné, že chamtivost a agresi mají lidé zakódovanou v genech. “Nejlepší nadějí na přežití lidstva jsou nezávislé kolonie ve vesmíru,” dodal.

100 let na nalezení obyvatelné planety

Stephen Hawking v dokumentu BBC Expedition New Earth popisoval svou teorii o tom, že pokud lidstvo neopustí planetu do 100 let, tak vymře. Podlehne totiž přelidnění, změně klimatu i pandemiím. Podle kosmologa je zásadní, aby vědci prozkoumali všechny technologické možnosti ohledně meziplanetárního cestování.

Klimatické změny

Nebylo žádné tajemství, že profesor Hawking nebyl příznivec amerického prezidenta Donalda Trumpa. Když Trump prohlásil, že Spojené státy americké nepodepíší Pařížskou dohodu, která by měla zmírnit dopady průmyslové výroby na životní prostředí, tak se proti americké hlavě státu ohradil. “Tím, že Donald Trump popírá důkazy o globálním oteplování a odmítá podepsat Pařížskou dohodu, vystavuje naši krásnou planetu škodlivým účinkům a ohrožuje celý přírodní svět pro nás a naše děti,” řekl BBC při oslavě svých 75. narozenin.

Autor: Lukáš Vaněk

Zprávy - další články

Doporučujeme