Trump se považuje za vyrovnaného geniálního člověka

7. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Exprezident USA Donald Trump.(Foto: Shutterstock.com)

Americký prezident Donald Trump se v reakci na knihu novináře Michaela Wolffa, v níž zpochybnil jeho schopnosti i duševní zdraví, označil za vyrovnaného geniálního člověka. Wolff ve své knize kromě jiného napsal, že poradci prezidenta považují za dětinského a pologramotného. Wolff dnes v britské BBC řekl, že odhalení, jaká zveřejnil, budou pravděpodobně znamenat Trumpův konec v Bílém domě.

Kniha Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu způsobila v USA poprask a Trumpovi právníci pohrozili Wolffovi i vydavateli žalobou a pokusili se distribuci knihy zastavit. Vydavatelství však nakonec dílo uvedlo do prodeje už v pátek místo původně plánovaného příštího úterý. Trump prohlásil, že nikdy neautorizoval Wolffův přístup do Bílého domu a že jeho kniha je plná lží.

“Během mého života jsou mými největšími klady duševní vyrovnanost a to, že jsem jako opravdu velmi chytrý,” napsal Trump na twitteru. “Byl jsem VELMI úspěšný podnikatel, pak přední televizní hvězdou a pak jsem se stal prezidentem Spojených států (na první pokus). Myslím, že to se dá posoudit jako ne že jsem chytrý, ale génius … a velmi vyrovnaný génius,” napsal o sobě Trump.

Později Trump na setkání s novináři v Camp Davidu označil Wolffa za “podvodníka” a prohlásil, že kniha je “kompletně smyšlená”. “Myslím, že je to ostudné,” poznamenal Trump podle agentury Reuters.

Šéf Bílého domu řekl, že Wolffovi nikdy neposkytl rozhovor kvůli knize a obvinil svého bývalého poradce Stevea Bannona, že Wolffovi umožnil přístup do Bílého domu.

V knize Wolff mimo jiné píše, že poradci museli Trumpa často pracně zasvěcovat do problémů téměř jako malé dítě. “Nezpracovával informace v běžném slova smyslu. Nečetl. Dokonce si ve skutečnosti (materiály) ani neprolistoval. Někteří si mysleli, že pro praktické účely byl nanejvýš pologramotný,” uvedl novinář.

Trumpa se zastal šéf americké diplomacie Rex Tillerson. “Nemám žádný důvod zpochybňovat jeho duševní kondici,” řekl na adresu svého nadřízeného v pátek v televizi CNN Tillerson. Připomněl, že Trump “není typický prezident, jaké známe z minulosti”. “Myslím si, že to je všeobecně známo. Také proto si ho Američané zvolili,” podotkl.

Wolff v pátečním rozhovoru s televizí NBC prohlásil, že všichni lidé z prezidentova okolí zpochybňují jeho schopnost vládnout. Dnes v BBC prohlásil, že jeho závěr, k jakému v knize došel, tedy že Trump není schopen vykonávat svůj úřad, se stává rozšířeným názorem. Kniha podle něho způsobila to, že si mnoho lidí uvědomilo, že je “císař nahý”.

Wolff také v BBC řekl, že Steve Bannon, bývalý hlavní Trumpův stratég, od něhož během práce na knize získával informace, se domnívá, že Trump není schopen pracovat jako prezident. Bannon se prý bude pokoušet Trumpa svrhnout.

Podle Reuters jsou nejnovější Trumpovy tweety znamením jeho frustrace z údajně nespravedlivého přístupu médií vůči jeho prezidentství, které poznamenalo federální vyšetřování možného ruského vlivu na předloňskou prezidentskou předvolební kampaň. Wolffova kniha je pak dalším šokem pro prezidenta a jeho nejbližší spolupracovníky v době, kdy Trump načíná svůj druhý rok v úřadě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme