Trumpovu návštěvu Polska provázely spory o podání ruky. Kdo koho ztrapnil?

7. července 2017·Zprávy·Redakce

Snad jen jediná "piha na kráse" provázela návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa v polské metropoli, a to okamžik, kdy napřáhl ruku k první dámě země - a Agata Dudová prezidentovu pravici minula, aby si potřásla rukou s Trumpovou manželkou Melanií.

Moment před zlatým hřebem programu – Trumpovým projevem v centru Varšavy – zachytily kamery. Sociální sítě i média vzápětí zaplnily polemiky, kdo koho “ztrapnil”, “vyškolil”, kdo se dopustil nehorázného přešlapu či alespoň drobného faux pas.

Podle časopisu Wprost manželka prezidenta Andrzeje Dudy postupovala v souladu s etiketou, když se po stisku rukou vůdců obou zemí rozhodla nejprve přivítat ženu – jakkoli se Trump tvářil překvapeně, když ho polská první dáma “minula”.

Trumpovu “nešikovnost či přímo nezdvořilost” by však podle časopisu mohla omlouvat skutečnost, že ve světě velkého byznysu při potřásání rukou nejčastěji platí, že “kdo je první, ten je lepší”. A právě z byznysu přestoupil americký prezident do politiky.

“Těžko říci, kdo ukázal neznalost záludností diplomatického protokolu a etikety. Situace je sporná a těžko na kohokoli svalovat vinu za trapnou chvilku. Etiketa totiž velí, aby ruku jako první podala žena. Na druhé straně ale potřesení rukou nabízí osoba starší, ať žena či muž, anebo osoba ve významnějším postavením,” připustil polský časopis.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme