Tvůrci Star Treku se trefili! Vědci odhalili, co se s mozkem stane po smrti

20. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Studie německých vědců publikovaná v časopise VICE Germany poodhalila, co se s lidským mozkem děje po smrti. A překvapivě vyšlo na jeho, že jev poměrně přesně popsali již tvůrci seriálu Star Trek v 80. letech! 

Vědci pozorovali aktivity mozku po smrti a došli k závěru, že mozek zůstává “naživu” ještě několik minut po selhání srdce. Když se zastaví přísun okysličené krve, mozek rychle vyčerpá své zásoby kyslíku a ve snaze snížit výdej energie a prodloužit případné přežití začnou neurony upadat to tzv. režimu “spánku”.

V tomto okamžiku je mozek sice elektricky neaktivní, ale čistě teoreticky by bylo možné přivést ho opět k životu. O dalších několik minut později jím prochází vlna neuroelektrické aktivity, kterou vědci nazvali “mozkovou tsunami”. Mozek nadále není schopný udržovat nepoměr vnitřních iontů a vnějších nervových buněk, neurony depolarizují a uvolní nárůst energie.

V jedné epizodě oblíbeného seriálu Star Trek přitom tvůrci hovoří o tomto jevu desítky let před jeho vědeckým ověřením. Ve scéně, kdy umírá postava poručíka Taši Jarové, totiž jeden ze členů posádky varuje ostatní, že “neurony už začínají depolarizovat”.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme