Úchvatný úkaz: V pondělí rozsvítí oblohu SUPERÚPLNĚK. Proč je tak výjimečný?

13. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Největší úplněk za posledních téměř 70 let nastane v pondělí 14. listopadu. Pouhým okem to ale podle odborníků vidět nebude, lidem se ale může noc zdát jasnější. Pokud však měsíc vyfotografují a porovnají se snímky běžných úplňků, tak rozdíl ve velikosti uvidí. Lidé se z úkazu ale budou moct těšit jen tehdy, když bude přát počasí a nebude oblačno. Na podobný superúplněk si budou muset počkat až do roku 2034.

Podle odborníků ale není superúplněk ani běžný úplněk nejvhodnější na pozorování, protože se za úplňku na Měsíci nedají rozeznat žádné podrobnosti povrchu.

Měsíc obíhá kolem Země po eliptické dráze, někdy je k Zemi blíž někdy dále, vysvětluje vedoucí Hvězdárny Ďáblice Václav Přibáň. “V pondělí bude nejblíže na své dráze k Zemi, proto bude trochu větší. Člověk to ale pouhým okem nepozná. Na fotografiích však ano. Co bude ale znát, že noc bude jasnější než obvykle při jiných úplňcích. Měsíc totiž odráží sluneční světlo,” řekl ČTK Přibáň.

PSALI JSME: Výjimečný magický úplněk se blíží: Měsíc bude nejblíž Zemi za posledních 68 let!

V podobné pozici byl Měsíc naposledy v roce 1948.

Úplněk není podle Přibáně to nejlepší na pozorování, protože se na Měsíci nedají rozeznat žádné podrobnosti povrchu a chybí tak zajímavé stínování. Je totiž při úplňku osvětlen Sluncem kolmo.

Astronomové proto doporučují se na Měsíc dívat, když se nachází v první čtvrti, měsíční krajina je tak dobře osvětlena Sluncem a vynikne plastičnost měsíčního terénu, uvedl Přibáň. “To si dost lidi pletou, říkají si, za úplňku uvidíme celý kotouček Měsíce, ale detaily tam vidět nejsou,” dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Připravte se na magický SUPERMĚSÍC: Na co si dát pozor a jak s vámi zamává?

Měsíc bude v době listopadového úplňku v blízkosti perigea, tedy bodu na dráze tělesa obíhajícího kolem Země, v němž se nejblíže nachází k Zemi. K té se přiblíží na vzdálenost pouhých 356.509 kilometrů. Perigeum Měsíce přitom činí 356.400 kilometrů.

Měsíc je druhé nejjasnější těleso na obloze a zároveň nejbližší vesmírný soused Země. Je zhruba čtyřikrát menší než Země. Kolem ní obíhá po eliptické dráze v průměrné vzdálenosti přibližně 400.000 kilometrů. Na rozdíl od Země nemá ani atmosféru, ani magnetické pole. Už malý dalekohled odhalí pozorovatelům mnoho kráterů, kterými je Měsíc pokryt.

Autor: ČTK / Anna Netušilová

Zprávy - další články

Doporučujeme