Učitelku vyhodili ze školky, protože je veganka. Rodičům se to nelíbilo

27. srpna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Kontroverzní kauza hýbe českými sociálními sítěmi. Michaela Vincourová na svém instagramovém profilu zveřejnila příspěvek, ve kterém uvádí, že skončila ve školce, protože je vegankou.

Na Instagramu působí pod přezdívkou Zmatená víla a z jejího profilu je okamžitě zřejmá láska ke zvířatům a cestování. Doma má dokonce slepice, které zachránila z velkochovů. Minulý týden si ji však zavolal ředitel školky do kanceláře.

“Začal slovy, že se zájmy školky kříží s mojí filozofií a že čim dál víc rodičů si chodí do školky stěžovat, že jejich děti nechtějí jíst maso. Když jsme se dostávali k tomu, že dva tejdny potom, co sem nastoupila, udělala jedna maminka ve školce šílenou scénu, že její holčička doma přestala jíst maso kvůli paní učitelce Míše a za dalších čtrnáct dní odešla, tak mi ředitel naznačil, že to bylo zřejmě kvůli mě (maminka nikomu neřekla důvod),” vysvětluje.

V této chvíli už Míša nechápala, co jí tam vlastně říká. Ředitel prý navíc dodal, že kvůli ní přišli o 50 tisíc a něco podobného by se nemělo opakovat. Rozhovor směřoval jasně k tomu, že není žádoucí mít ve školce vegana. Jedná se o riziko pro podnik.

Když si mě volal v pátek ředitel v práci do kanceláře myslela jsem,že jdem řešit nějaký podpisy výkazu atd..ale když řekl,ať za sebou zavřu dveře trochu se mi přitížilo. Začal slovy, že se zájmy školky kříží s mojí filozofií a že čim dál víc rodičů si chodí do školky stěžovat, že jejich děti nechtějí jíst maso. Když sme se dostávali k tomu, že dva tejdny potom, co sem nastoupila, udělala jedna maminka ve školce šílenou scénu, že její holčička doma přestala jíst maso kvůli paní učitelce Míše a za dalších čtrnáct dní odešla, tak mi ředitel naznačil, že to bylo zřejmě kvůli mě (maminka nikomu neřekla důvod). To už sem valila oči a když dodal, že kvůli mě tim pádem přišli o 50.000 a neradi by, aby se něco podobnýho opalovalo, seděla sem a tušila kam rozhovor vede. Následovalo ještě obvinění z toho, že dětem říkám, že se prasata nežerou, s čimž přišla jiná holčička a děkuju pěkně! protože něco takovýho ve slovníku nemám. Rozhovor vedl jasně a zřetelně k závěru, že mít vegana ve školce je riziko pro podnikání a to si oni nemůžou dovolit. Pod tíhou předchozího dne na jatkách jsem měla trochu pochroumanou psychiku, začala sem brečet a snažila se s nakrabacenou pusou vyjádřit, že říkat dětem, že zvířata nejim, protože je mam ráda neni důvod k tomu, aby mě mohl kdokoliv vyhodit. Řediteli se mýho ošklivýho brečícího obličeje asi zželelo a tak začal od vyhazovu odstupovat, že teda natrénujeme, co budu dětem odpovídat nebo že se mam naučit stočit rozhovor jinam, ale větu "protože je mam ráda" rozhodně nesmim používat, jelikož jim dávam najevo, že oni ne. Jeden pohled na věc. Můj je takovej, že tahle věta je pravdivá, jednoduchá, pochopitelná, neobsahuje nic ošklivýho a je přiměřená věku dítěte. O víkendu se mám prý rozmyslet, co dál. Rozmyšlená sem. Nebudu na místě, kde mě nutí mlčet a úmyslně utíkat před dotazama dětí na mou stravu. Sme v 21. století a já nebudu cenzurovat, co říkám pod výhružkou vyhazovu. Byla bych sama proti sobě a hlavně proti zvířatům. Jsem na děti, kterym stačila tahle věta a nechtěli jíst maso, pyšná.. maj citlivý srdce, ale bohužel..necitlivý rodiče. #vegan #kauza #skolka #vyhazov #deti #zvirata #laska #nenavist #nebuduzticha #silenstvi #vegancz

A post shared by Michaela Vincourova ? (@zmatena.vila) on

“Pod tíhou předchozího dne na jatkách jsem měla trochu pochroumanou psychiku, začala sem brečet a snažila se s nakrabacenou pusou vyjádřit, že říkat dětem, že zvířata nejím, protože je mam ráda není důvod k tomu, aby mě mohl kdokoliv vyhodit. Řediteli se mýho ošklivýho brečícího obličeje asi zželelo a tak začal od vyhazovu odstupovat, že teda natrénujeme, co budu dětem odpovídat nebo že se mam naučit stočit rozhovor jinam, ale větu “protože je mám ráda” rozhodně nesmím používat, jelikož jim dávám najevo, že oni ne. Jeden pohled na věc. Můj je takovej, že tahle věta je pravdivá, jednoduchá, pochopitelná, neobsahuje nic ošklivýho a je přiměřená věku dítěte. O víkendu se mám prý rozmyslet, co dál,” dodává.

Míša už ale rozmyšlená je. Nehodlá se prý nechat umlčet. Dle jejich slov jsme ve 21. století a nehodlá cenzurovat pod výhružkou propuštění. Problémem nejsou necitlivé děti, ale necitlivé rodiče.

Jak už tomu u veganství bývá, tento případ se dočkal podpory i nesmírné kritiky. “By mě zajímalo, jestli by bylo OK, kdyby nějaký všežravec chodil do veganské školky a říkal malým dětem, že jíst maso je super. 1/3 pak doma bude chtít řízek nebo filetu. O co, že by se to veganům nelíbilo,” uvádí jeden z komentujících.

“Proboha to je ale p*čovina, jak je možné že někdo takový může dělat ve školce a hustit do dětí takové věci. To jste tak stupidní nebo si opravdu myslíte že se toho ty děti nechytí. Doma si sežerte třeba hovno ale neexistuje aby jste tímto ovlivňovala malé děti, je tu hafo příkladů proč je to hluboce neprofesionální a absolutně ignorantské ale pro Vás je důležitá jen ta Vaše pravda. Upřímně se stydím i za Vás že něco takového vůbec publikujete. Já chápu že je moderní být vegan a kdoví co všechno aby jste byla něco extra a HLAVNĚ aby to všichni věděli, kdyby jste nemohla roztrubovat do světa jak super je nejíst zvířátka protože jsou hodná a lidské pokolení je konzumuje tisíce let vlastně zbytečně tak se na to postupem času beztak vyserete. Takže si to nechte na farmu kde masírujete kloaky slepicím a přestaňte tenhle fanatismus šířit mezi malé děti. Vyhodit, v oboru již nikdy nezaměstnat a hlavně zamezit reprodukci a nejlépe i svobodu slova Vám a Vám podobným,” dodává další.

Míša se však dočkala i značné podpory ze strany kolegů veganů, kteří si na ruce píší slogan NEBUDU ZTICHA a vyjadřují tak solidaritu.

Zprávy - další články

Doporučujeme