ÚS zrušil odklad verdiktu ve sporu ČSSD s dědici právníka Altnera

16. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ústavní soud (ÚS) vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud, který stále řeší dovolání ČSSD. Odklad může sociálním demokratům teoreticky přiznat znovu. Zemřelý právník Altner pracoval pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.

Usnesení o odkladu vykonatelnosti je z 6. června 2016. Nejvyšší soud tehdy konstatoval, že neprodleným výkonem rozhodnutí by mohla vzniknout ČSSD závažná újma. Podle Altnerovy ústavní stížnosti rozhodoval u Nejvyššího soudu senát, který si kauzu “sám přidělil”.

Soud prý navíc usnesení přiměřeně neodůvodnil. Podle ústavních soudců skutečně Nejvyšší soud porušil Altnerova práva, respektive jeho dědiců. Konkrétně šlo o právo na řádný proces a právo na zákonného soudce.

V listopadu 2016 právník zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců. Nyní tak jako stěžovatelé v řízení figurují právníkovi potomci Patrik a Veronika Altnerovi.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme