Ústav pro kontrolu léčiv stáhl nosní spreje Olynth HA. Mohou obsahovat mikroby

25. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Některá balení nosního spreje Olynth HA 0,1 % mohou být kontaminované mikroby a pacienti by je měli vrátit do lékáren, uvedl ve čtvrtek Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jde o šarže F145560A, F145590A a F145600A. Lék se používá u dětí od sedmi let a dospělých ke zmírnění otoku nosní sliznice a tvorby hlenu při akutní infekční a alergické rýmě, při zánětu vedlejších nosních dutin a Eustachovy trubice.

Pacienti by lék podle SÚKL neměli používat. “Riziko, že by mohlo být ohroženo zdraví pacientů, nelze jednoznačně vyloučit. Přestože držitel rozhodnutí o registraci k těmto šaržím neeviduje žádné nežádoucí účinky, přistoupil ke stahování uvedených šarží,” uvedl ústav.

Léky těchto šarží jsou v Česku dostupné od 28. listopadu loňského roku. Do lékárny, ideálně té, kde byly zakoupené, je možné vracet i rozbalené a načaté léky. Pacientům budou vyměněné za balení jiné šarže, nebo, pokud nebude jiná skladem, jim bude vráceno 105 korun.

Volně prodejného léku Olynth HA, který vyrábí americká kosmetická a farmaceutická firma Johnson & Johnson, bylo podle dat SÚKL o dodávkách za loňský listopad dodáno do lékáren přes 200.000 balení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme