Útok z Lutychu je vyšetřován jako teroristický čin

29. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Dvě policistky a civilistu zabil v Belgii muž, který měl jednodenní propustku z vězení. V centru města Lutych pak utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Krátce nato muže zásahová jednotka zastřelila. Útočník ještě před tím zranil další čtyři policisty. Případ převzala belgická federální prokuratura, která se zabývá terorismem. Podle televize RTBF úřady muže od loňského roku vedly v evidenci jako bezpečnostní hrozbu, protože se ocitl v podezření, že se ve vězení dostal do kontaktu s islamisty a sám se stal radikálem.

Úřady netají obavy z toho, že se podobný jev může rozšiřovat. Poměr muslimů mezi odsouzenci za pouliční kriminalitu je v zemi poměrně vysoký.

Podle prokuratury muž ozbrojený nožem zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil jejich vlastní zbraní. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. “Případ se vyšetřuje jako teroristický čin, převzala ho federální prokuratura,” uvedl její zástupce na tiskové konferenci. Šéf lutyšské policie Christian Beaupère později řekl, že pachatelovým cílem byla policie.

Podle belgických médií útočil Belgičan Benjamin Herman, který byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami, bylo mu kolem 30, případně kolem 36 let. Sdělovací prostředky také uvádějí, že nebyl dosud vyšetřován kvůli podezření z podpory radikálního islámu. Podle jeho spoluvězňů byl násilnický a spíše se ostatních stranil.

List La Libre Belgique napsal, že útočník před činem křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), což ale úřady zatím nepotvrdily.

Tragická událost se stala podle belgické televize RTL kolem 10:30 SELČ. Po napadení policistek se útočník schoval v blízké střední škole, kde vzal jako rukojmí uklízečku. Školáci byli před zásahem policejního komanda evakuováni do bezpečí. Krátce po jedenácté hodině policie informovala, že útočník byl zneškodněn.

Guvernér provincie Lutych později na twitteru uvedl, že rukojmí i studenti jsou v pořádku. Nikdo z nich podle něj nebyl zraněn.

Belgické krizové centrum agentuře AP sdělilo, že situace v Lutychu je zcela pod kontrolou a že není důvod zvyšovat stupeň ohrožení terorismem. Belgický premiér Charles Michel kondoloval příbuzným obětí.

Belgické město Lutych, které má zhruba 200.000 obyvatel, zažilo podobný útok střelce v roce 2011. Tehdy útočník střílel a házel granáty na lidi na ulici, kde čtyři lidi zabil a stovku další zranil. Pak spáchal sebevraždu.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme