Úžasný objev! Archeologové v U. Brodě odkryli skoro dva tisíce let starý unikátní hrob

11. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Archeologové odkryli v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku unikátní hrob velmože z římského období (na snímku z 5. září 2019). Kromě ostatků muže nalezli také bronzové nádoby a nůž, kostěnou jehlici a další bohatou výbavu. Mrtvý byl do hrobu zřejmě uložen ve druhém století našeho letopočtu.

Archeologové odkryli v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku unikátní hrob velmože z římského období. Kromě ostatků muže nalezli také bronzové nádoby a nůž, kostěnou jehlici a další bohatou výbavu. Mrtvý byl do hrobu zřejmě uložen ve druhém století našeho letopočtu. Na území Moravy se takovýto bohatý hrob z tohoto období doposud objevit nepodařilo, uvedl ve středu v tiskové zprávě vedoucí archeologického oddělení Slováckého muzea v Uherském Hradišti Tomáš Chrástek.

Hrob se podařilo objevit při budování dešťové kanalizace související s novostavbou autosalonu. “Při zasypání výkopu se pozornému bagristovi zaleskl v lžíci bagru neobvyklý předmět. Bez prodlení kontaktovali naše oddělení. Při ohledání terénu jsme předmět určili jako bronzovou pánev ze starší doby římské,” uvedl Chrástek. Ve vybagrované zemině se ještě podařilo nalézt bronzovou naběračku, která s pánví tvořila soubor.

Po dočasném přerušení stavebních prací zahájili archeologové záchranný výzkum, při kterém se jim podařilo odkrýt pohřební místo bohatého velmože.

“Na nohou měl nasazeny bronzové ostruhy, oděv měl sepnut čtyřmi bronzovými sponami a přepásán koženým opaskem, z něhož se dochovalo nákončí a přezka. U pasu měl jako milodar uložen bronzový nůž a kostěnou jehlici,” uvedl Chrástek.

Další milodary našel spolu s kolegy ve výklenku za hlavou zemřelého. “Tato část hrobu byla bohužel narušena bagrem, takže v původní poloze se dochovala jen část jedné keramické nádobky, ale na základě zjištěné situace můžeme jednoznačně říci, že zde měl uloženy taktéž obě bronzové nádoby,” uvedl archeolog.

Na základě bohaté výbavy odborníci usuzují, že šlo o významného velmože, snad vládce celého širšího regionu. “Zajímavé je, že většina předmětů, se kterými byl zemřelý uložen do hrobu, byla vyrobena na území římské říše. Nejedná se tedy o předměty místní výroby, ale o importy,” doplnil Chrástek. Mrtvý byl podle něj do hrobu uložen pravděpodobně na počátku druhého století našeho letopočtu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme