ÚZIS: Pozitivních na COVID-19 bude v polovině dubna 8000 lidí

1. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové v dočasně zřízené odběrové ambulanci pokračovaly 20. března 2020 odběry pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem.(CTK Photo/David Tanecek)

V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem 8000 laboratorně potvrzených případů nemoci COVID-19. Na konci měsíce 14.200. Podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba na 40 procent. Novinářům to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

“Všechny parametry se mohou hodně lišit a my se snažíme používat zlatý střed,” řekl Dušek. S nasbíranými daty se podle něj modely budou postupně zpřesňovat. Modely ÚZIS vycházejí z reprodukčního čísla, tedy počtu lidí, kteří se průměrně nakazí od jednoho nemocného.

Na konci března bylo v ČR odhadováno na 1,1, podle Duška se může pohybovat od 0,87 do 1,33. Do modelů podle něj také promlouvá inkubační doba a podíl pacientů, kteří nemoc prodělají bez příznaků, a zdravotnický systém je tak nezachytí. ÚZIS počítá asi s desetinou nakažených.

Podle Duška tak v optimistickém scénáři bude v polovině dubna 5600 případů nákazy novým koronavirem a na konci měsíce 7200. V případě horšího vývoje půjde o 12.300 případů v polovině měsíce a zhruba 30.000 na konci. “I toto číslo by český zdravotní systém měl zvládnout,” řekl Dušek

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme