V americké zoo zabili gorilu, aby ochránili dítě ve výběhu

29. května 2016·Zprávy·Redakce

Ošetřovatelé v zoologické zahradě ve východoamerickém Cincinnati v sobotu zabili gorilu, která vláčela čtyřletého chlapce, jenž spadl do výběhu.

Novinářům to řekl ředitel zahrady Thane Maynard.

Chlapec přelezl plot a spadl do příkopu obklopujícího gorilí výběh. Tam ho ale popadl Harambe, skoro dvoumetrákový samec gorily nížinné, a zhruba deset minut jej vlekl. Speciální zásahový tým zoologické zahrady usoudil, že jde o život ohrožující situaci, a sedmnáctileté zvíře usmrtil.

“Byla to těžká, ale správná volba, protože chlapci zachránili život,” uvedl podle agentury AP Maynard. Chlapec prý během pádu do příkopu neutrpěl žádná vážná poranění a během převozu do nemocnice byl při vědomí.

Nížinné gorily patří mezi ohrožené druhy. Od Harambeho, který se narodil v zoologické zahradě v Texasu, si zoo v Cincinnati slibovala, že jej využije k chovným účelům.

Podle Maynarda se nezdálo, že by Harambe na chlapce zaútočil. Šlo však o velmi silného gorilího samce, který byl z nastalé situace nervózní. Tišící prostředek by na primáta okamžitě nepůsobil, a chlapec by tak byl nadále v nebezpečí, uvedl také ředitel zoo podle agentury AP.

(zdroj: ČTK)

EKOLOGIE: Počet goril klesl za posledních 25 let o 60 procent! Co o nich víte?

Zprávy - další články

Doporučujeme