V Brně měla evropskou premiéru Poslední loď od Stinga

16. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Městské divadlo Brno v sobotu uvedlo evropskou premiéru muzikálu Poslední loď, jehož autorem je světoznámý hudebník Sting. Britský umělec se premiéry nezúčastnil kvůli povinnostem v zahraničí. Měl by ale dorazit na některou z repríz. Příběh vypráví o lodních dělnících, kteří se musejí vypořádat s útlumem dříve prosperujícího průmyslu.

Brněnské divadlo připravilo muzikál jako první soubor na evropské pevnině. Téma není náhodné, Sting při tvorbě čerpal ze vzpomínek na rodné město Wallsend s obrovskými loděnicemi, které patřily na začátku minulého století k největším na světě. Po letech problémů však v roce 2007 skončily.

Muzikál diváky zatáhl do prostředí lodních dělníků, kteří čelí problémům s útlumem dříve prospěšného průmyslu. Příběh ale obsahuje i osobní a romantickou linku.

Hlavní hrdina muzikálu Gideon Fletcher má se Stingem mnoho společného, stejně jako on odešel v mládí z rodného města za jiným životem. Po 17 letech se vrací a zjišťuje, že na rozdíl od starých lodí stará láska nerezaví a že lidé spjatí s mořem a loděmi chtějí bojovat za dědictví svých předků až do posledních sil.

Zatímco v původní verzi muzikálu hraje malá kapela, v Brně hudbu upravili pro velký orchestr. Muzikál měl premiéru na Broadwayi v roce 2024 a získal dvě nominace na Cenu Tony. Nabízí přes 20 hudebních čísel, většinou nové písně. Několik z nich ale lidé znají ze starších Stingových desek.

Sedmašedesátiletý Sting je mnohonásobný držitel ceny Grammy. Proslavil se v kapele The Police, později dosáhl úspěchu i na sólové dráze. Letos 12. července poprvé vystoupí na jižní Moravě v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna.

Zprávy - další články

Doporučujeme