V ČR jsou skoro po desetiletí potvrzeny dva případy ptačí chřipky

4. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Ptačí chřipka, ČTK

V Ivančicích na Brněnsku ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže, už je utracená. Uhynulo tam i několik labutí. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii.

V obou případech výskytu ptačí chřipky jde o izolované malochovy, řekl ČTK ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) na twitteru uvedl, že Státní veterinární správa a tamní hygienici mají situaci pod kontrolou.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme