V devatenácti cestoval do země v krabici. Přežil, teď píše knihu a hledá kamarády, kteří mu pomohli

9. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V 19ti letech se nechal poslat do vlasti v krabici. Riskantní cestu přežil jen se štěstím, po letech na zážitek nevzpomíná v dobrém. Nyní o své cestě vydává knihu a hledá kamarády.

V roce 1965 se Velšanovi Brianu Robsonovi zastesklo po domově. Rok předtím začal v Austrálii pracovat pro dráhy, ale brzy zjistil, že to nebyl dobrý nápad. Rozhodl se tedy, že se vrátí domů. Jenže letenka by devatenáctiletého hocha vyšla na 700 liber, kdežto on týdně vydělal sotva 40. Šetřit se mu nechtělo, a tak se rozhodl, že podnikne náročnou a dost šílenou cestu.

Po necelém roce dospěl k řešení, že se domů nechá poslat v bedně jako balík, což sice vyšlo mnohem levněji, než letenka, ale přípravy nebyly jednoduché a samotná cesta byla velmi náročná. Pomoct mu měli dva kamarádi, Brian si je jistý, že se jmenovali John a Paul. “Je to tak dávno, že si nepamatuji jejich příjmení, ale poznal bych je na fotce z té doby,” svěřil se muž. Paul byl sice nejprve proti, ale oba dva ho poté přemluvili. Briana tak nacpali do bedny o velikosti metr krát metr krát šedesát centimetrů a zatloukli zavazadlo hřebíky. Muž si do bedny vzal jen pokrývku, zpěvník Beatles a baterku.

Let trval třicet šest hodin a Brian si myslel, že se nemůže nic pokazit. Naopak, pokazilo se úplně všechno. Jeho přátelé sice na bednu napsali “touto stranou nahoru”, ale dle zákonů letecké přepravy skončila obráceně a Briana tak musel být hlavou dolů celý den, než ho naložili do letadla. Letadlo, ve kterém ale měl původně letět, bylo plně naloženo a Brian tak letěl se společností PanAm. Náklad, který mířil do Londýna, nikdo neřešil.

Objeven celníky

Cesta byla dlouhá a náročná. V bedně bylo velké horko, pak zase obrovská zima. Na cestu měl sušenky a vodu, ale ta se mu vylila. Brian byl vyčerpaný a omdléval. Cestu do vysněné země ale celou dobu v krabici nezvládl. V mezipřistání v Los Angeles bednu zkoumali celníci a jeden z nich se zvědavě podíval dírou v bedně dovnitř. A to zrovna ve chvíli, kdy byl obličejem k díře přitisknutý i Robson a snažil se zjistit, co se venku děje. „Odskočil asi kilometr od bedny a křičel: Někdo tam je,“ vzpomínal muž.

Crate escape: Search for Irishmen who airmailed Brian Robson home http://dlvr.it/RxCKb9

Posted by Sakai on Wednesday, April 7, 2021

Když ho celníci objevili, zbývalo mu jen trochu vody. Cestu z USA do Evropy nemusel přežít. Do případu se zapojila FBI, prověřovala jestli se nejedná o špiona, ale britská ambasáda potvrdila, že je to britský občas, který se chce jen vrátit do země. Brian se po vyšetření nakonec dostal do první třídy a poslední část cesty absolvoval už jako normální cestující. Ze špiona se stal celebritou, od letadla musela police odtlačovat příznivce. Když se ale vrátil do Walesu, jeho sláva pominula a on začal normálně pracovat. Kamarádům sice napsal, ale odpovědi se nikdy nedočkal.

Teď po letech vydává knihu Crate Escape a chtěl by se s Paulem a Johnem potkat. O svém dobrodružství má ale po letech jasno. “Byla to blbost. Kdyby se o to pokusily moje děti, asi bych je zabil. Ale tehdy byla jiná doba,” svěřil se Brian. Teď je mu sedmdesát pět let a jeho jediným přáním je, aby zjistil, co se stalo s jeho kamarády, díky kterým se opět dostal do milované země.

Zprávy - další články

Doporučujeme