V Německu zaškolují arabské uprchlíky jako průvodce po muzeích

13. ledna 2016·Zprávy·Redakce

S užitečným začleněním arabských uprchlíků do německé společnosti přišli v Berlíně. Zaškolují tam devatenáct průvodců a průvodkyň pro Státní berlínská muzea.

Projekt se jmenuje Multaka, což arabsky znamená místo setkávání. Název má symbolizovat výměnu kulturních a historických zkušeností. Každou středu odpoledne provádějí uprchlíci ze Sýrie a Iráku jiné běžence po budově Pergamonského muzea, Předoasijského muzea, po budově Bodeho muzea se sochařskými sbírkami a sbírkami Muzea byzantského umění a po Německém historickém muzeu.

Rita Bahríová ze syrského Damašku zájemcům z řad uprchlíků vykládá v arabštině, ale zároveň chce běžencům přiblížit historii země, která je přijala. “Dnešní situace v Sýrii se vší tou zkázou se v mnohém podobá situaci v Německu po druhé světové válce. Když Syřané uvidí, jak Německo vypadalo po válce a jak vypadá dnes, může jim to dát naději, že budou moci svou zemi opět postavit na nohy a začít znovu,” dodává. 

Iráčan Husám Zahím Muhammad provádí po Předoasijském muzeu, jehož sbírky obsahují mnoho exponátů z jeho vlasti. Jeho nejoblíbenějším předmětem je 3000 let stará váza ze sumerského města Uruk. “Originál je v Bagdádu, je ale značně poničený,” vysvětluje 29letý archeolog původem z Bagdádu. “Vrtá mi hlavou, proč nejsou historické předměty v Iráku lépe chráněny. Díla, která teroristické milice Islámského státu v poslední době zničila, jsou přitom nenahraditelná,” dodává.

Zprávy - další články

Doporučujeme