V Norsku lokalizovali na horské stěně dva Čechy, jsou asi mrtví

30. července 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Norská policie se spolu se záchranáři pokusí dostat k tělům dvou českých horolezců, kteří podle všeho zemřeli na skalní stěně Trollveggen. Těla byla lokalizována z vrtulníku v pondělí odpoledne, informoval list Norway Today. Češi byli nahlášeni jako pohřešovaní a bylo po nich zahájeno pátrání. Těla byla spatřena na kolmé stěně Trollveggen nad údolím Romsdalen a místní policie se domnívá, že oba muži jsou mrtví.

“Policie spolu s vysokohorskou záchrannou skupinou z Romsdalu zjišťuje, zda je v úterý (dnes) bude možné dostat dolů,” sdělila policie v pondělí.

Češi byli nahlášeni jako pohřešovaní a v pondělí se po nich vydal pátrat záchranný vrtulník. Lokalizoval je na stěně ve čtyři hodiny odpoledne. Příbuzní už byli informováni.

“Je to lezecky náročné místo a není bezpečné ani kvůli padání kamenů. Pracujeme na plánu, abychom zajistili bezpečnost záchranářskému týmu,” uvedla policie.

Podle televize NRK se dva čeští horolezci vydali na Trollveggen minulý čtvrtek. S příbuznými byli domluveni, že je budou kontaktovat v sobotu, ale neudělali to. Jejich blízcí se proto obrátili na záchranáře.

Policie našla auto obou Čechů u návštěvnického centra u Trollveggenu. Oba jsou zkušení horolezci.

Stěna Trollvegen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

Zprávy - další články

Doporučujeme