V obludném konfliktu zájmů je celá vláda. Jsou ohroženy základní principy právního státu, prohlásil Kalousek

23. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Miroslav Kalousek (Foto: ČTK)

Sociální demokraté by podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska neměli při hlasování o nedůvěře své vládě s ANO pouze opustit Sněmovnu. Měli by překonat strach a v souladu se svým svědomím hlasovat s opozicí proti kabinetu v čele s trestně stíhaným premiérem, který ovlivňuje své vyšetřování, uvedl Kalousek v rámci vystoupení představitelů sněmovních stran.

“Nikdy za čtvrtstoletí nebyl žádný předseda vlády v tak obludném konfliktu zájmů. V obludném konfliktu zájmů je celá vláda. Jsou ohroženy základní principy právního státu,” prohlásil Kalousek.

Předseda poslanců TOP 09 také připomenul, že prezident Miloš Zeman v době, když byl premiérem a byl obviněn jeho ministr financí Ivo Svoboda kvůli působení ve firmě Liberta, neprodleně navrhl jeho odvolání se zdůvodněním, že v jeho vládě nesmí sedět obviněná osoba. To, že by Zeman opětovně jmenoval premiérem trestně stíhanou osobu, která maří vyšetřování, by podle Kalouska byla výhradně prezidentova odpovědnost.

Předseda poslanců STAN Jan Farský uvedl, že současný kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM “je vládou minulosti” a “vládne v zájmu jednotlivců a jednotlivých firem”. Proto Starostové vládu nepodpoří. Spolu s dalšími sněmovními stranami s výjimkou provládních ale mají k dispozici jen 92 hlasů, potřebovali by minimálně dalších devět.

Podnětem ke schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě byla skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Zprávy - další články

Doporučujeme