V Praze začal fungovat čtvrtý babybox, v ČR jich je 77

19. října 2020·Zprávy·ČTK

Babybox, Zdroj: ČTK

Na Libeňském zámku v pondělí začal fungovat čtvrtý pražský babybox, ve kterém mohou matky anonymně odložit nechtěného potomka. Informoval o tom mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. V republice jde o 77. schránku a za 15 let od spuštění první v nich bylo nalezeno 212 dětí.

“Velkou výhodou umístění na Libeňském zámku je blízkost nemocnice i záchranné služby, která tak u nás může být během několika málo minut,” uvedl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Další babyboxy v Praze jsou ve Šrobárově ulici na budově Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kam byl loni přemístěn z Hloubětínského zámečku, a na radnicích Prahy 2 a Prahy 6.

Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech v nich ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i mnohem starší děti. Nechtěným “rekordmanem” je takřka dvouletý chlapec, jehož v lednu 2019 odložili v babyboxu v Pelhřimově. První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005 právě v pražském Hloubětínském zámečku.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor, který v reakci na vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Kritika Výboru pro práva dítěte

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují. Skutečností nicméně je, že babyboxy fungují v určitém právním vakuu.

Babyboxy nejsou jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát nechtěného potomka. Po celé zemi existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo nechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Zprávy - další články

Doporučujeme