V Seattlu otevřeli obchod budoucnosti bez pokladen! Lidé se v něm cítí jako zloději

5. února 2018·Zprávy·Redakce

Zdroj: Twitter / Deidre Bosa

V americkém Seattlu minulý týden otevřeli zcela unikátní obchod. Nenajdete tu žádné pokladny ani prodavače. Stačí vejít, vzít si zboží a svobodně odejít. O všechno se totiž postará mobilní aplikace...

Zní to jako sci-fi, ale tento unikátní obchod je od minulého týdne skutečností. Stojí za ním společnost Amazon a naleznete v něm zejména potraviny. Na místě je rozmístěna řada kamer a senzorů, které rozpoznají, kdy zákazník vejde dovnitř a kdy a kde sejme zboží z některé poličky. Poblíž východu najdete místo fronty vedoucí k pokladně jen průchozí zařízení, které oskenuje váš telefon.

Stěžejní je přitom mít v něm nainstalovanou speciální aplikaci Amazon Prime, skrz kterou vám může společnost cenu zboží strhnout z účtu. Obchod bez pokladen už zlákal řadu lidí. Mnozí na internetu uvádějí, že je snazší nakoupit mnohem více věcí, když člověk před odchodem nečelí vytištěné účtence. Lidem také připadá nepřirozené s věcmi jen tak odejít a cítí se prý, jako kdyby kradli.

Obchod má ale i své mouchy. Navzdory tomu, že hlavní myšlenka byla zbavit se dlouhých front u pokladen, frontám se tady člověk nevyhne. Unikátní podnik strhl takový rozruch, že před ním návštěvníci čekají dlouhé minuty, aby se vůbec dostali dovnitř. Zatím není zcela jasné, jak bude obchod dlouhodobě fungovat. Pokud vše půjde dobře, mohlo by takových obchodů brzy existovat víc.

Vynalézaví kriminálníci zřejmě budou hledat způsoby, jak zboží ukrást. Objevily se už také příspěvky lidí, kterým některou část nákupu aplikace nezapočítala. Firma Amazon má v plánu případné chyby odstraňovat v běhu a pro nákupčí s neočekávaným dárkem zdarma má jednoduchou radu – „Vychutnejte si potraviny na nás!“.

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

Zprávy - další články

Doporučujeme