V šesti pražských restauracích se mohou zdarma najíst bezdomovci

17. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: stulprojednoho.cz

Na území Prahy 2 od začátku roku běží projekt, ve kterém se vybraní lidé bez přístřeší mohou zdarma najíst v restauraci. Novinářům to dnes řekla autorka projektu Dominika Farkasová.

Zatím se zapojilo šest restaurací. Cílem je, aby jich do konce roku 2018 bylo 50, a to nejen v Praze 2, ale i v jiných městských částech a dvou dalších městech. Na projektu, podporovaném radnicí Prahy 2, spolupracuje organizace Naděje, která bezdomovce oslovuje.

V každé zapojené restauraci se může zdarma pravidelně naobědvat jeden vybraný člověk bez přístřeší. Náklady nese provozovatel podniku. Podmínkou je, že klient dodržuje základní hygienické návyky a nechodí opilý. Celkem se za deset měsíců fungování do projektu zapojilo deset bezdomovců.

Farkasová, která v Praze 2 provozuje rodinné bistro, chce oslovovat další podniky. Do projektu se mohou provozovatelé přihlásit prostřednictvím formuláře na webu stulprojednoho.cz.

Program je zaměřen na lidi přímo z ulice, tedy nikoliv ty, který si už s pomocí sociálních pracovníků našli bydlení například v ubytovně. Podle vedoucího terénního programu Naděje Aleše Strnada je tento typ projektů krokem správným směrem.

“Smyslem projektu je nejen to, aby se klienti dostali k potravinám, ale i to, že klient dochází do provozovny, kde je obklopen běžnou společností a začne se cítit jako její součást. To je velký rozdíl proti tomu, když se dochází stravovat do zařízení sociálních služeb,” řekl. Vhodné adepty do projektu vybírají pracovníci Naděje mezi svými klienty. Pokud se objeví problémy, mohou se restaurace obrátit na ně. Podle Strnada se to stalo jednou a klient se poté sám rozhodl projekt opustit, i když provozovatel restaurace na tom netrval.

Přínosnost projektu potvrdil Jiří, který žije deset let na ulici a v jedné z restaurací denně obědvá. Nutnost pravidelně docházet do podniku podle něj přispěla k jeho větší disciplíně. Majitel jedné ze zapojených restaurací U Voraře Tomáš Marounek podotkl, že při první návštěvě ani nepoznal, že jde o bezdomovce. Do programu se zapojil poté, co ho autoři oslovili. “Myslím si, že mě nijak nezatíží, když budu dávat jedno, dvě, tři jídla denně člověku, který má hlad,” uvedl.

Kolik přesně lidí žije v Praze na ulici není známo. Poslední odhad je téměř deset let starý a hovoří o 4500 lidech. Podle Strnada je nyní do terénního programu Naděje zapojeno asi 3000 klientů. Část lidí bez přístřeší může střídavě bydlet v ubytovnách nebo azylových domech a na ulici. V Praze je šest denních center, která poskytují bezdomovcům stravu, oblečení a poradenské služby. Kromě nich jsou v metropoli noclehárny, například loď Hermes. Na zimu město spouští zimní noclehárny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme